Регистрация

Сладки швейцарски питки

Сладки швейцарски питки
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 1991

Питки с мляко, мед, стафиди и бадеми.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакетче мая
  • 3 с.л. мед
  • ½ ч.ч. топла вода
  • ¾ ч.ч. топло мляко
  • ¼ ч.ч. гранулирана захар
  • ⅓ ч.ч. маргарин
  • 1 ч.л. сол
  • 4¼ - 4¾ ч. брашно, разделено
  • 2 яйца
  • ¼ ч.л. индийско орехче
  • ½ ч.ч. златисти стафиди
  • ½ ч.ч. нарязани бадеми

Начин на приготвяне:

1. Разтворете меда в топлата вода и прибавете маята.

2. В малка тенджерка сгорещете млякото почти до завиране и веднага свалете от огъня.

3. Смесете млякото, захарта, маргарина и солта и изчакайте да се поохлади.

4. Прибавете 1 ч от брашното при млякото и разбийте много добре.

5. Прибавете разтворената мая и отново разбъркайте.

6. Прибавете яйцата и смесете хубаво.

7. Прибавете индийското орехче, стафидите и бадемите.

8. Прибавете още 3 ч брашно, като разбърквате до получаването на меко тесто.

9. Сложете тестото върху добре набрашнена повърхност и омесете до гладкост и еластичност, като добавяте по малко брашно, за да не залепва тестото.

10. Сложете тестото в леко намаслена купа, като го обърнете, за да се намаже от всички страни.

11. Покрийте и и оставете на топло да втаса докато удвои обема си (около 1 ч.).

12. Разделете тестото на 5 части - 3 еднакви по големина и 2 по-малки.

13. Разточете и навийте 3-те по-големи топки тесто на руло с дължина 40 см и ги сплетете на плитка. Това е долният ред.

14. Навийте на руло 2-те по-малки топки тесто и ги усучете едно около друго и поставете връху плитката, като подпъхнете краищата отдолу.

15. Сложете диагонално в тавичка за печене, постлана с пергаментова хартия.

16. Оставете да втаса до удвояване на обема.

17. Намажете с мляко и печете на 180°С за 30 мин. или до златисто-кафяво.

18. Намажете леко с масло докато е още топло, за да е по-мека коричката.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта