Регистрация

Сладка баница с масло, сирене и сметана

Сладка баница с масло, сирене и сметана
Лесно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 2758

Баница вулкан със захар, сметана, сирене, яйца и обилно намаслени кори.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази баница се противопоставя на всички бабини теории за правене на традиционното българско ястие, но това далеч не означава, че не е вкусна и питателна. Можем да си хапваме на закуска, обяд и вечеря, както и да си прибутваме по парче от нея между храненията, защото е хем сладка, хем солена. Децата особено я предпочитат, защото те винаги обичат храна, която сладни и ухае на масълце. Текстурата на баницата е мека, ефирна и въздушна, а ако се овлажни и изпече правилно, започва да прилича на изригнал вулкан с отворен кратер, от който се вижда сиренце в подсладен сметанов сос.

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини кори за баница
  • 1 опаковка истинско масло от 125 грама
  • 1 голяма кофичка заквасена сметана
  • 4 яйца
  • 350 г сирене
  • 150 г пудра захар
  • 1 с.л. кристална захар
  • малко хладка вода

Начин на приготвяне:

1. Предварително си разтопете маслото и си пригответе силиконовата четка за мазане. Отделно в паничка си сипете хладка вода.

2. Намаслете дъното и стените на любимата си тава за баници.

3. В купа разбийте 3 от яйцата плюс белтъка на четвъртото, а жълтъка си отделете в чашка за намазване на баницата. Добавете сметаната и захарта и разбъркайте хубаво. Натрошете сиренето на по-едри късчета – не го мачкайте с вилица, защото няма да се усеща в баницата.

4. Извадете първата кора, положете я в тавата, намажете с масло и бръкнете в купата с вода, за да намокрите ръцете си. После напръскайте със събраната влага от длани и пръсти. Отгоре сложете втора кора, като леко я намачкате или накъсате така, че да не стои плътно прилепнала. Тази баница трябва да стане с въздушна сърцевина, затова мокрим и оставяме пространство при реденето. Втората кора също намажете с масло и отгоре посипете от плънката. Работете така докато завършите с две кори.

5. Разбийте заделения жълтък с малко вода, а след това с четката, с която сте мазали маслото, намажете най-горната кора. Отгоре посипете кристалната захар.

6. Сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Приберете на дъното на фурната и метална купичка с вода, която да изпарява и овлажнява допълнително баницата. След 35-ата минута следете да не започне да загаря.

7. Щом извадите, покрийте с вестник и отгоре завийте с хавлиена кърпа. Дръжте така половин час.

Сервирайте с пудра захар за топене, домашен мармалад или кисело мляко.

Да ви е сладко!

подсладена баница със сирене и сметана

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта