Регистрация

Свинско с лук и ориз ала Шишков

Свинско с лук и ориз ала Шишков
  |   Порции   |   Видяна: 3368

Традиционен свински кебап с бял ориз, лучена запръжка и добавка от нестандартни подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е рецептата на Таньо Шишков за приготвяне на свинско контрафиле с подправки, която екстравагантният готвач представи като част от кампанията на ЛИДЛ – Манчев срещу Шишков.

Необходими продукти:

  • 600 грама свинско контрафиле (което е на промоция в ЛИДЛ до средата на месец ноември)
  • 2 глави лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4-5 с.л. зехтин (готвачът избра Promienna)
  • 2 с.л. доматен концентрат (доматено пюре Nostia)
  • 100 мл червено вино (Шишков се спря на Tempranillo)
  • 200 грама бял ориз (Таньо Шишков избра Tiradell)
  • кубче пилешки или зеленчуков бульон (за приготвянето на ястието бе използван Cusina)
  • ¼ ч.л. канела
  • ¼ ч.л. кориандър
  • ½ ч.л. мащерка
  • ½ ч.л. червен пипер
  • ½ с.л. захар
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Приготвяме си микс от подправките като смесваме канелата, кориандъра, мащерката, солта, черния и червения пипер с наситнения чесън в съд, счукваме всичко заедно, добавяме 1 с.л. зехтин и разбъркваме.

2. Сгорещяваме 3-4 с.л. зехтин в тиган и запржваме в него свинското месо, нарязано на кубчета. Те се пържат от всички страни до образуването на коричка.

3. Махаме месото от тигана, нарязваме лука на полумесеци и го сипваме да се запържи в мазнината от свинското.

4. Щом хване кафеникав загар, изсипваме при него микса от подправки, връщаме месото обратно и разбъркваме всичко заедно, без да спираме да готвиме.

5. Заливаме съдържанието на тигана с червеното вино, доматеното пюре и захарта.

6. Разтваряме кубчето бульон в 1 литър вряла вода и изливаме течност в тигана колкото да покрие месото.

7. Опитваме на вкус, ако са нужни още подправки – добавяме и оставяме да се готви на слаб огън за 1 час. Ако течността изври напълно, добавяме бульон.

8. Докато свинското се готви, сваряваме ориза в отношение 1:3 спрямо течността, в която го правим (освен вода, може да се вари и в бульон).

9. Ястието се сервира като на дъното на 4 блюда се разположи ориза, отгоре се сипва месо с лук и за финал се залива със сос от тигана.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта