Регистрация

Ризото с аспержи

Ризото с аспержи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3096

Вегетарианско ястие или гарнитура за вълчи мезета.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг средни аспержи, почистени от твърдите краища
  • 10 ч.ч. вода
  • 4 кубчета бульон
  • 1 ч.л. сол (или на вкус)
  • 2 средни глави лук, фино нарязан
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 6 с.л. зехтин
  • 3 1/2 ч.ч. ориз арборио
  • 1 ч.ч. сухо бяло вино
  • 3 скилидки чесън
  • 2 ч.л. фино настъргана прясна лимонова кора
  • 56 г фино настърган пармезан (около 1 ч) + допълнително за поднасяне
  • 1 ч.ч. лешници, печени и едро нарязани

Начин на приготвяне:

1. Подрежете аспержите на около 2,5 см от краищата. Нарежете горната 1/3 на всяка аспержа на кръгчета с дебелина около 0,75 см. Заделете всичко нарязано и оставете останалото, като го нарежете наедро, за бульона. Сложете водата да заври и добавете 1/2 ч.л. сол. Сложете едро нарязаните аспержи и варете непокрити до омекване - 6 - 7 мин. Прехвърлете ги с решетъчна лъжица в кухненски робот и разбийте заедно със скилидките чесън и лимоновата кора. Заделете за после.

2. Добавете запазените връхчета аспержи и колелцата в кипящата вода и варете непокрити за 2 - 3 мин. Прехвърлете ги с решетъчна лъжица в гевгир и ги изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Отцедете хубаво и заделете. Сложете бульона във водата от аспержите и оставете да къкри на слаб огън.

3. Сотирайте лука в зехтин до омекване в голяма тенджера за ризотото. След 5 - 7 мин. добавете малко пипер. Сложете и ориза и разбъркайте докато зрънцата се покрият хубаво с олио и лук. Добавете виното и варете като разбърквате, докато течността се абсорбира - около 1 мин.

4. Намалете огъня до умерен и добавете около 1 ч от току-що приготвения бульон в тенджерата за ризотото. Разбърквайте, докато оризът поеме цялата течност. Повторете до изчерпване на бульона.

5. След като оризът поеме цялата течност, разбъркайте пюрето от аспержи, сместа с връхчетата и достатъчно допълнителна вода, за да разредите до желаната консистенция. Варете на умерен огън като разбърквате около 1 мин. Прибавете сиренето и овкусете със сол и пипер.

6. Сипете в чиния за сервиране, поръсете с лешници и поднесете с пармезан отстрани.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта