Регистрация

Пържен ориз с чили паста по азиатски

Пържен ориз с чили паста по азиатски
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3256

Ориз с аромат на фъстъци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За чили пастата:

  • 5 шалота, обелени
  • 1 скилидка чесън, обелен
  • 4 червени чилита, без семената и едро нарязани
  • 1/2 ч.л. джинджифилова паста
  • 2 ч.л. паста от лимонова трева
  • кората на 2 лайма
  • 2 с.л. фъстъчено олио
  • 1 с.л. захар
  • сол
  • 1 с.л. допълнително фъстъчено олио

За пържения ориз:

  • сварен ориз
  • целина, нарязана на малки кубчета
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 с.л. мирин
  • соев сос
  • зелен лук, фино нарязан
  • кориандър, едро нарязан
  • фъстъчено олио

Начин на приготвяне:

1. За да направите чили пастата, смесете всички необходими продукти на фин пастет. Загрейте допълнителното фъстъчено олио в тиган и запържете като разбърквате чили пастата на среден огън докато усетите аромата й. Свалете от огъня и запазете в херметически затворен съд в хладилника до употреба.

На пържения ориз:

1. Загрейте малко олио в уока и прибавете 2 с.л. от чили пастата. Пържете докато усетите аромата и прибавете мирина.

2. Пържете още около минута. Прибавете ориза и разбъркайте хубаво. Пържете като рабзърквате още няколко минути и прибавете целината и разбъркайте хубаво.

3. Заделете ориза настрана и загрейте малко олио в освободената част на уока.

4. Изсипете яйцето и когато е почти готово, разбъркайте с ориза. Отново избутайте по същия начин ориза и налейте соев сос в освободената част на уока и след това разбъркайте с ориза. Повторете докато оризът стане достатъчно солен.

5. Изключете котлона и прибавете зеления лук и разбъркайте хубаво.

6. Поднесете с щедро количество нарязан кориандър.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта