Регистрация

Пресни картофки с гъби в заквасена сметана

Пресни картофки с гъби в заквасена сметана
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 585

Ястие от картофи и гъби в сметаново-чеснов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г пресни дребни картофки
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 3 с.л. олио
  • 100 г масло
  • 2/3 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 1 ч.л. с връх червен пипер
  • 400 г печурки - пресни, по-добре по-дребни
  • 400 мл заквасена сметана
  • дебела и сочна връзка копър и още чесън по желание

Начин на приготвяне:

1. Картофите измийте много добре, защото ще се консумират с ципите. Изсипете ги в тенджера, залейте с вода, кипнете и оставете да се варят на умерен огън под капак за 15 минути.

2. През това време почистете гъбите и ги нарежете на едро. Най-малките можете да оставите цели, а ако са дребни, просто разполовете. Наситнете лука и скилидките чесън.

3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 4 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути при непрестанно бъркане. Извадете в отделен съд.

4. Отцедете картофите от водата на варенето и ги изсипете в тигана. Добавете маслото и бъркайте на умерен огън до разтапяне. Овкусете със сол, червен и черен пипер и бъркайте 6 минути.

5. Добавете гъбите, бъркайте и гответе още 5-6 минути.

6. Върнете лучената част в тигана, залейте със заквасената сметана и оставете да къкри 10 минути като леко намалите огъня.

7. Наситнете листата копър и си пригответе по желание още 1-2 скилидки чесън, които да пресирате непосредствено преди поднасяне. Те ще направят ястието силно чесново, затова преценете дали имате нужда от тях въобще.

8. Подправете с копъра и чесън по желание и поднесете. Ако сте овълчели, това основно може да бъде просто гарнитурата към някоя мръвка.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта