Регистрация

Празнична питка за цялата фамилия



Празнична питка за цялата фамилия
Средно   |   Порции 1 голяма погача   |   Видяна: 2932

Домашна погача с масло, кисело мляко и яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Влизаме в кухнята с Диди и нейната чаровна невръстна щерка Габи, за да замесим в компанията на двете дами една българска пита с масло, кисело мляко и жива мая, която всяка домакиня трябва да има в репертоара си. С този апетитен домашен хляб, оформен на кифлички, се връщаме към родните корени, а всеки празник е по-топъл и уютен с таква погача. Ако се справите с това не трудно месене, със сигурност ще получите много похвали и ще зарадвате близките с уникален хляб като от едно време. Цялата работа по питката е традиция, която във видеото вече се предава от майка на дъщеря.

Залавяме се за работа като кубче жива мая шупваме в хладка, клоняща към топла вода, където прибавяме по 1 с.л. захар и брашно. Следва да си пресеем останалото брашно, за да вкараме в него въздух и да гарантираме на хляба мека сърцевина и хрупкава ронлива коричка. После правим кладенче в брашното и смесваме всичко заедно - разтопено масло или олио, кисело мляко, яйца, мая и добавяме сол. Започваме да месим до получаването на гладко и еластично тесто. Тук Диди не го оставя да втасва, но селските рецепти от едно време изискват да се намасли тестото и да се остави на топло за един час, увито в найлон или в днешно време, покрито (но не плътно, за да може да се развива на воля) със стреч фолио.

Тестото се разделя на око на две сравнително еднакви топки, от които се разточват дев кори. Първата се маже с масло, върху нея се захлупва втората и отново се намаслява. После с нож за пица (добре е да имате такъв) или много остър нож се реже на 16 триъгълника. Тях следва да навием на кифлички, като започваме от широката и въртим към тясната страна. Кифличките се подреждат в тава и се оставят да втасат повторно. Следва да намажем домашния хляб с разбит жълтък, по желание да поръсим със семена и да изпечем.

Добре е когато извадите питката, да я увиете с хавлиена кърпа, за да се отпусне. После е готова за хапване.

Ако ви се е плучила - честито! Можете да споделите с нас вашата рецепта или да изпратите снимка от постигнатите резултати!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта