Регистрация

Постни пълнени чушки с лимец



Постни пълнени чушки с лимец
Лесно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 2695

Постни чушки на фурна с лимец и праз лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 22.12.2017

Сухи пълнени чушки за Бъдни вечер - това е едно от основните ястия, които българската домакиня готви в навечерието на най-светлия християнски празник. Традиционно червените сушени чушки се пълнят с боб или постен ориз със сушени плодове, но Лора и Стоян решават да разнообразят рецептата, като заложат на друг полезен, типично български, но позабравен продукт - лимеца. Той се комбинира със задушен праз лук, сушени плодове и ядки, за да се превърне в апетитна плънка за постни чушки.

Първо зърната лимец се накисват за два часа във вода, за да набъбнат. Сухите чушки се заливат с вряла вода, за да се отпуснат. Сега имате около час и половина почивка, преди да се върнете в кухнята. След това наситнете празия лук и го задушете в олио. Добавя се магданоз, кимион, кориандър и отцедените зърна лимец. Налива се зеленчуков бульон и се оставя да къкри до разваряване на зърната. След това се добавят нарязани орехи и сушени сливи и кайсии. Овкусява се със сол и пипер.

В тенджера с огнеупорни дръжки и капак или пък в гювеч се редят чушките, предварително напълнени с лимецовата запръжка. Заливат се с малко вода и по желание малко олио. А след това се пекат под капак на 180 градуса за 40-тина минути. После са готови да бъдат сервирани.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта