Регистрация

Постни зелеви сарми със сини сливи



Постни зелеви сарми със сини сливи
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2784

Сарми с кисело зеле, праз лук и сушени плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

В кухнята на Диана Митова - Попова - Диди се диплят постни сарми в тенджера под налягане по рецепта на баба Верче. Първо празия лук се наситнява и се задушава в зехтин и вода под капак. После към него се добавя измит бял ориз и вода. Слагаме подправки - въпреки че традиционните овкусители на зелевите сарми са сол, червен, черен и лют пипер, авторката на didiskitchen споделя, че ги прави без пипер, а вместо него поръсва щедро риган. Тук може да се импровизира дори и с кимион, особено ако рецептата се стъкмява за хора, които са свикнали да има мръвка на масата. Кимионът винаги носи усещане за печено месо.

Не чакаме ориза да се развари напълно, а щом поеме водата и е сготвен ал денте, махаме от огъня и оставяме да се охлади колкото да не пари на ръцете. След това се захващаме с увиването на плънката в зелевите листа. Задължително за баба Верче е да сложи по една месеста сушена синя слива без костилка във всяка сарма. Ако вие искате, можете да скриете и повече в сместа от праз лук и ориз. Навитите сармички се подреждат в тенджера, заливат се със зелева чорба или вода и се готвят на фурна или котлон за около 40 минути в зависимост от силата на огъня и дали са в тенджера под налягане или в обикновена. Ако се притеснявате, че може да се развият, затиснете ги с чиния.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта