Регистрация

Пищна домашна торта Бяла Неделя



Пищна домашна торта Бяла Неделя
Трудно   |   Порции 16-20   |   Видяна: 3546

Домашна празнична торта с какаови блатове, млечен крем, крокан и шоколадова глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 31.07.2017

За всеки, който има време или иска да направи съвършения домашен сладкиш, Лора и Стоян показват царицата на тортите - Бяла Неделя или огромна и пищна торта с шест реда какаови блатове, сметанов крем, жълтъчен крем с мляко, пластове крокан и заливка от бял шоколад, нашарена от разтопен тъмен шоколад. Вкусовата идилия довежда сетивата до усещане за съвършенство, а множеството компоненти в сладкиша, успяват да зарадват всеки вкус, който търси любимия си сладкарски продукт в десертите.

Първо се приготвят пандишпановите блатове с какао като по отделно се разбиват със захар белтъци и жълтъци, след това се обединяват в пухкав крем, а към него се прибавят прдварително смесените сухи съставки - брашно, бакпулвер и какао на прах. Тестото се разпределя в две формички и се изпича. А после всеки блат се разделя на три по-тънки. Така имаме тестената основа на една висока торта с шест реда.

Докато блатовете се пекат си правим и захарния сироп - голямо количество захар, разтворена във вода - това е всичко. Имаме време и за млечния крем, като започваме с разбиването на жълтъци с брашно, нишесте и вино марсала. След това кипваме мляко и на тънка струя добавяме яйчената смес. Бъркаме докато кремът се сгъсти, а после го оставяме да се охлади, покрит със стреч фолио, за да не хване коричка. Но той още не е готов. След като изстине, се разбива с миксер и към него се прибавя масло на стайна температура. Сега вече имаме плътен маслено-яйчен сладкарски крем, както си го описват по дебелите книги.

Продължаваме с направата на крокан, който придава онази неповторма карамелена хрупкавост на тортата. Нтрошаваме печен солени лешници без люспи, а в тиган разтапяме захар докато се превърне в блед на цвят карамел. Изсипваме ядките в него и после прехвърляме върху силиконова равнина. Изчакваме хубаво да се охлади и стегне и с дебел остър нож го натрошаваме. Тук може да потрябва мъжка сила.

Идва ред и на сметановия крем - просто разбиваме течна животинска сметана със захар и семенцата на шушулка ванилия. А сега вече можем да пристъпим и към сглабянето на тортата. Поставя се първия блат, сиропира се, намазва се с яйчения крем и се поръсва с крокан. Следва втори блат, пак сиропиране, този път сметана и отново крокан. Продължаваме така докато завършим със сметана. Сега тортата трябва да си почине в хладилник.

Но и това не е всичко! Разтапяме бял шоколад в течна сметана, а черен - с малко олио. Тортата се намазва обилно с белия шоколад, а черния прибираме в пликче с отрязано връхче и правим шарки през тортата. После с шиш или клечка за зъби оформяме традиционния вид на глазурата. Ако искате нагледен урок как се прави - гледайте видеото!

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта