Регистрация

Египетска торта с лешници и карамел



Египетска торта с лешници и карамел
Трудно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 2669

Сметанова торта с ванилов крем и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 07.11.2017

Празнична торта с два вида крем, ядки и карамел правят Лора и Стоян, като открехват за египетски сладкиш с лешници, аромат на ванилия и хрупкави карамелени парченца, смесени с печени ядки. Десертът изисква време за направа, но е изключително апетитен и елегантен, затова си заслужава труда.

Първо правим блатовете като разбиваме белтъци с щипка сол на пяна. След това вкарваме захарта, счукани печени белени лешници и брашното. Добре разбитата смес се разделя на три части и всяка от тях се пече в тава, застлана с хартия за готвене на 180 градуса в предварително загрята фурна за 10-12 минути. Охлажда се и чак тогава се вадят блатовете.

Ваниловият крем правим като кипваме част мляко с шушулка ванилия и захар, а останалата част разбъркваме в студен вариант с жълтъци и царевично нишесте. После изливаме кипналото мляко в студената смес и връщаме на котлона. Готвим при непрестанно разбъркване докато кремът се сгъсти, а после отстраняваме ванилията и го оставяме да се охлади.

Отделно си карамелизираме захар и изливаме готовия карамел върху силиконов килим. След като хубаво изстине, натрошаваме карамела с точилка. Във видеото ще видите как точно се прави. После разбиваме животинска сметана със захар на пяна. Към нея прибавяме част от натрошения карамел и счукани на едро лешници. Връщаме се към ваниловия крем, който разбиваме с миксер с размекнато масло на стайна температура.

Остава само да сглобим тортата. Редим блат, после ванилов крем и след това сметана. Пак блат, ванилов крем, сметана и повтаряме още веднъж. Оставяме тортата за 4 часа да се охлади и след това украсяваме с остатъка от карамелените късчета и още печени, натрошени на едро лешници.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 6 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта