Печено свинско в йенска тенджера
Апетитно печено свинско с моркови, картофи и круши.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 2 чаши бяло вино
 - 1 глава ситно нарязан лук
 - 2 нарязани скилидки чесън
 - 1 дафинов лист, натрошен
 - 2-3 стръка магданоз
 - сол и пипер
 
За печеното месо:
- 1,5 кг обезкостено свинско за печене
 - 4 с. л. масло
 - 1 голяма глава лук, нарязана
 - 3 репи, обелени и нарязани на четвъртинки
 - 3 моркова, обелени и нарязани на парчета от по 2 см.
 - 3 картофа, обелени и нарязани на четвъртинки
 - 3 круши, изчистени и нарязани на четвъртинки
 - 1 1/2 чаша вино, бульон или комбинация от двете
 - 1 йенска тенджера
 - пресни подправки (градински чай, магданоз и мащерка)
 
Начин на приготвяне:
1. Смесете съставките на маринатата и мариновайте свинското месо за една нощ.
2. Извадете свинското месо от маринатата и го подсушете преди да пристъпите към готвенето.
3. Разтопете маслото в огнеупорен съд и запържете месото от всички страни.
4. Добавете всички зеленчуци и ги запържете за кратко, след което добавете бульона/ виното и подправките.
5. Когато сместа кипне, покрийте с плътно прилепващ капак и поставете във фурна, прадварително загрята на 160 С.
6. Задушавайте за 1 и половина – 2 часа.
7. Извадете свинското и зеленчуците, запазете ги топли, извадете подправките и ги изхвърлете.
8. Оставете печеното месо да отпочине 10 минути преди да го нарежете.
9. Сгъстете соковете, останали в тенджерата ако искате и сервирайте със свинското и зеленчуците.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ