Регистрация

Печен праз лук с бекон



Печен праз лук с бекон
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 2326

Лучена салата с праз лук и бекон, поръсена с ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 17.01.2018

Зимата е сезонът на тежките салати и креативните мезета. Именно такова предястие показват Лора и Стоян, като залагат на типичния за това време зеленчук - праз лук. Той се превръща в мека основа на идеално мезе за вино, като се комбинира с печени лешници и пържен бекон и се поднася със заливка от лимонов сок и лимонови корички. Рецептата е много лесна и се готви бързо.

Можете да започнете като включите фурната да загрява на 180 градуса, а през това време нарежете праза на дълги шайби, подредите ги изправени в тавичка и ги залеете със зехтин. Поръсвате със сол и пипер и слагате да се пече за 20-25 минути. Във фурната за кратко можете да вкарате и лешниците, за да се позапекат и да пуснат аромата си. Щом усетите, че започват да ухаят, ги извадете, за да не ги прегорите - нужно им е малко време. После ги счукайте на едро.

Следващата част от рецептата изисква да сгорещим зехтин в тиган и в него да запържим бекон. Малко преди да е готов, го обогатяваме с наситнен или намачкан чесън и вадим. В същия тиган правим и соса на изключен огън, като сгорещяваме зехтин, изстискваме сока на половин лимон и рендосваме кората му. Потърсете си лимон с ядлива кора. Остава да сглобим ястието.

Печения лук подреждаме все така изправен в плато. Отгоре покапваме със зехтин, слагаме още сол и пипер, ако има нужда и заливаме с лимоновата запръжка. Поръсваме бекона, отгоре ядките и сме готови да сервираме.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта