Регистрация

Праз ала грек



Праз ала грек
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1228

Хапки варен праз лук с подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 29.11.2017

Ордьовър от праз лук - ястието и продуктът звучат несъвместими, но е добре да си припомним, че празия лук е основа в изискани френски сосове за месо и западноевропейски солени пайове, защото след термична обработка зеленчукът става с приятен сладкинав вкус и доста по-дискретен аромат. В тази рецепта на Лора и Стоян празът играе главна роля, защото се превръща в апетитни хапчици за мезе или предястие, които изглеждат доста красиво и ухаят на микс от билки. Това е праз ала грек или праз по гръцки.

В тенджерка се добавят наситнен лук, черен пипер на зърна, кориандър и резене, дафинов лист, зехтин и лимонов сок. След това се залива с вода и се оставя да кипне. Щом заври, в течността се пускат нарязани на кръгчета с дължина около 5 см. белите части на голямо количество стръкове праз лук. Оставя се да къкри за 30 минути.

След това празия лук се изважда и се подрежда в блюдо. Посолява се, по желание се покапва с малко студено пресован зехтин. Сосът от варенето остава на котлона без капак докато се редуцира. След това с гъстата част от него се заливат парчетата праз лук. Ястието е готово за сервиране. И не се притеснявайте, ако изстине - пак ще е вкусно, защото е постно.  

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта