Регистрация

Печен ориз с гъби и моркови



Печен ориз с гъби и моркови
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2462

Постен ориз на фурна със зеленчуци и печурки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ориз на фурна, но малко по-така, показва готвещата влогърка Милена в своя канал da_sgotvim_s_milena. С най-консумираното вариво на планетата авторката прави ястие на фурна, като решава да го спретне без животински продукти, за да бъде то еднакво подходящо както за основно, така и за гарнитура. Направата на тази храна не отнема много време, не изисква голям набор от продукти и няма нужда от никакви кулинарни умения. Затова всеки може да си спретне бързата гарнитура, обяд или вечеря, като си хапне домашна храна вместо купени полуфабрикати.

Първо се рендосват моркови, наситнява се лука, а гъбите се почистват и нарязват на парчета. След това в тиган се сгорещява растителна мазнина за готвене и в нея се запържва лука, щом започне да позлатява, се добавя и моркова, а след това и гъбите. Щом и печурките се сготвят, се добавя и оризът - да се задуши до прозрачност. После се овкусява щедро със сол и пипер. Ястието се пресипва в тавичка и се залива с вода, като правилото е 1:3 в полза на водата. Ако желаете, можете да добавите зеленчуков или гъбен бульон, пък ако не сте на пости, дори и месен. Остава само да запечете във фурна на 190 градуса докато водата се абсорбира напълно от ориза. После е готов за хапване.

С тази рецепта можете да импровизирате като добавите още зеленчуци или използвате друг вид гъби. Опитайте с царевица или грах. Усмелете се да пробвате всичко, което би ви харесало.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта