Регистрация

Печен агнешки джолан с винен сос



Печен агнешки джолан с винен сос
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1956

Агнешки джолани със зеленчуци, масло, вино и пюре от грах.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 11.04.2017

С наближаването на Великден и Гергьовден агънцата отново от сладки животни се превръщат във вкусна храна. Агнешкото месо по традиция се хапва през пролетта, затова Лора и Стоян запретват ръкави и ни показват как да си направим печен агнешки джолан с гарнитура и апетитен сос.

Първо джоланите се запържват на тиган, колкото да се запечата месото. Следва да ги извадим от съда и да ги прехвърлим в тава за печене, а в соса от пърженето да добавим моркови, чесън, лук, розмарин, дафинов лист, а малко след това червено вино и пилешки бульон. Когато вкусовите качества на този сос започнат да се разгръщат, заливаме запържените и обтрити с пушен пипер и кимион месца и ги слагаме да се запекат на бавен огън за 5 часа, запечатани с алуминиево фолио.

Но това не е всичко. Когато времето за готвене изтече, винения сос се пресипва в друг съд, махат се розматина и дафиновите листа, пюрира се и се кипва до редуциране. После се монтира със студено масло. Джоланите пък се допичат за още 10 минути самостоятелно и без фолио, а накрая поднасяме ястието по желание върху основа от смлян грах със сметана и подправки. Месото, полято с този сос е неустоимо вкусно. Това ще разберете със сигурност, ако си го сготвите.

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта