Регистрация

Отворени сандвичи с поширани яйца и шунка



Отворени сандвичи с поширани яйца и шунка
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2038

Английска закуска с шунка, яйца Бенедикт и сос Холандез върху хлебчета.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Английската закуска никога не се е славила с особена здравословност и определено е повод за ненавист от страна на привържениците на разделното и природосъобразното хранене. Но пък кой може да отрече - вкусно е, когат в една чиния се намират апетитно сготвени яйца, резен препечен на сух тиган колбас, изкусителен хляб и неустоим сос. Човек не може да се спре да закусва. Именно такава рецепта ни показва каналът Хапка, като ни кара да забравим за калориите и паласките и да се порадваме на наистина питателно и удовлетворяващо сетивата ястие. Това е вид сандвич, направен с вкус и визия - мека хлебна основа, върху която полягват резени печена шунка, поширани яйца и апетитен сос. Защо пък да не се поглезим. Авторите от Хапка изчисляват, че порция от удоволствието ще ни струва 2,50 лв., а замислете се колко излиза любимия бургер от кварталната закусвалня.

За основа на отхлупените сандвичи се използват английски мъфини, но тъй като са трудно намираеми, и питките за хамбургери ще свърщат чудесна работа. В тази част няма какво да се превъзнасяме. После си правим соса - модерния и луксозен сос Холандез на яйчена основа, който радва ценителите на висококачествена храна. Уж труден, но бърз и с точни пропорции. Просто три яйчени жълтъка се загряват леко и се разбиват с вода на ниска температура. Увеличавате котлона до средни стойности и в сместа добавят разтопено масло, а после и лимонов сок. Трябва да се бърка непрестанно, за да не се запече. Това е кулинарен грях. Накрая просто подправяте със сол, бял и червен пипер. Тук импровизаторите могат да сложат черен вместо бял пипер и да ливнат малко лютичко за адета. Бъркате до леко редуциране и махате от котлона. Вече си имате домашен сос Холандез - също като в изисканите ресторанти.

После си запичате шунка на сух тиган - тук няма какво да се обяснява. Най-добре веднага след печенето захлупете шунката върху разрязаните питки, за да можете да творите нататък. Остава да поширате яйцата - прави се във вода, която не ври, но е близка до точката на кипене. Задължително в нея се добавя оцет, за да задържи белтъка. Щом достигне температура от около 95 градуса яйцата се поставят НЕЖНО вътре. Без черупките. Затова най-добре си ги счупете предварително в чаша и после с нея от ниско излейте деликатно в течността. Оставете да се готвят за няколко минути в зависимост от развареността, която искате да имат. Помнете, че колкото и да готвите, жълтъкът винаги ще остане леко суров. На финала ги извадете с решетъчна лъжица и добре отцедете преди да поставите върху сандвича и по-точно - върху шунката.

Накрая заливате обилно със сос Холандез и по желание украсявате с пресни билки или зеленчуци. Готово е за сервиране - едновременно изискан ордьовър, практична закуска и стабилно прихапване. Вие решете за какво ще ви свърши работа.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта