Мусака с патладжан, картофи и телешка кайма
Много ароматна мусака, истинска магия.
Необходими продукти:
- 4-5 средно големи картофа
 - 4 средно големи патладжана
 - 700 г телешка кайма
 - 2 глави лук
 - 2 чушки
 - 2 моркова
 - 2 големи домата
 - 8 скилидки чесън
 - 1/2 ч.л. бахар
 - 1/2 ч.л. черен пирер
 - 2 с.л. пресен или сух босилек
 - 7-8 с.л. олио за каймата
 
За заливката:
- 2 яйца
 - половин кофичка кисело мляко
 - 2 с.л. брашно
 
Начин на приготвяне:
1. Нарязвате на шайби картофите и ги заделята настрана.
2. Обелвате патладжана и го режете на шайби от около 1 см. Осолявате го обилно и го оставяте да престои за около 1 час. След престоя го измивате и внимателно го изтисквате. Добре е да го запечете на грил тиган или във фурна, за да се зачерви малко. Може и да го изпържите, ще стане по-вкусен.
3. Задушавате всички зеленчуци (без доматите, картофите и патладжана) в олиото. След 5-6 мин. добавяте към тях каймата и ги готвите още 5-6 минути. Накрая към сместа добавяте доматите и подправките и изключвате котлона.
4. В подходящ съд за печене във фурна редите на първия ред нарязаните на шайби картофи. Върху тях изсипвате сместа от каймата и зеленчуците. Най-отгоре, върху каймата редите и шайбите патладжан. Добавяте в тавата и една чаша и половина вода.
5. Печете около 30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което заливате мусаката с добре разбърканата смес от яйца, кисело мляко и брашно. Печете още 20 мин. и... готово. Може да се насладите на това великолепно ястие с любимите ви хора.
Добър апетит!



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ