Регистрация

Макарони със сирене на фурна

Макарони със сирене на фурна
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3412

Макарони с бекон и няколко вида сирена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. сушени макарони
  • 200 мл пълномаслено мляко
  • 150 мл вода
  • морска сол и счукан черен пипер
  • 1/2 пръчица канела
  • 4 зърна карамфил
  • 1 ч.л. сушен розмарин
  • малка бучка масло
  • 4 резена панчета/пушен бекон, нарязани на тънки ленти
  • 1 ч.ч. настърган пармезан + още 6 с.л.
  • 1 топка прясна моцарела, едро нарязана
  • около 6 с.л. галета
  • 1 ч.л. трюфелова салца (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 200°С.

2. Сложете млякото, водата, канелата, карамфила и розмарина в малка тенджера. Овкусете с щипка сол (но не повече, защото сосът също ще солен, заради бекона) и поръсете с черен пипер. Оставете да къкри на умерен огън.

3. Добавете сушената паста и варете около 7-10 мин., до степен ал денте.

4. Сгорещете на средно-силен огън друга тенджера и разтопете маслото в малко зехтин. Когато маслото стане на пяна, добавете бекона. Количеството на маслото зависи от това колко е мазен беконът. Запържете докато покафенее леко, но не бива да става хрупкав. Свалете от огъня и заделете.

5. Отцедете пастата в купа, като запазите и течността. Отстранете пръчицата канела и зърната карамфил. Сложете тенджерата с бекон на умерен до слаб огън и добавете 3-4 с.л. от млякото, в което се е варила пастата. След това добавете 1 ч пармезан. Разбъркайте, докато се разтопи. Ако сосът е прекалено гъст, разредете с още от млякото, докато достигне такава гъстота, че да покрива гърба на лъжица.

6. Добавете пастата и разбъркайте, за да се покрие. Свалете от огъня и овкусете с трюфеловата салца, ако ще използвате. Разделете сместа в 6 индивидуални купички за печене. Поръсете с моцарела, галета и допълнителния настърган пармезан.

7. Сложете купичките в тавичка и печете 10 мин. или докато сосът заври, а сиренето се разтопи и покафенее леко. Включете грила на фурната на 250°С и печете още 3-5 мин., като внимавате да не изгори сиренето.

8. Извадете от фурната, заделете да се охлади за 5 мин. и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта