Крем супа от гъби със сметана и пилешки бульон
Пюрирана гъбена супа с млечен сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 170 г лук
- 100 г масло
- 800 г пресни печурки
- 800 мл пилешки бульон
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сол (само ако бульонът е безсолен)
- 80 мл коняк
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 500 мл млечна течна готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета - не е необходимо да наситнявате. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци.
2. В тенджера сгорещете олиото на умерен огън и запържете лука за около 4 минути - до леко потъмняване.
3. Добавете маслото и щом се разтопи изсипете и гъбите в тенджерата. Изчакайте да се поготвят 7-8 минути като намалите леко огъня и бъркате периодично.
4. Залейте с пилешкия бульон, изчакайте да кипне, оставете огъня на слаб към умерен и сложете капак. Дайте на супата 10 минути време да покъкри.
5. Добавете сол, пипер, мащерка и коняк. Изчакайте да поври 2 минути.
6. Сипете сметаната, сложете капака и варете 5 минути. След това пюрирайте с пасатор за супи, оптайте на соленост и добавете още подправки при необходимост.
7. Поднесете топла, по желание с декорация от запечени резени гъби, капки студено пресован зехтин и прясна билка по избор - босилек, копър, магданоз или кориандър. Можете да поръсите и със сурови семена или ядки за хрупкав елемент. Някои харесват тази супа с натрошено синьо сирене.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ