Регистрация

Картофена супа с праз по френски



Картофена супа с праз по френски
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 674

Супа Вишисоаз от картофи с праз лук и сметана с пилешки бульон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Френска супа с праз и картофи показва Миро в канала си Готвене за начианещи като подканя любителите на есенната кухня да се възползват от изискана и лесна рецепта за крем супи. Това е класика в кулинарията и наситина се готви с няколко докосвания и за броени минути, а крайният резултат е изтънчен вкус и нежна текстура с приятни маслени нотки.

За целта се отрязва около 250 г от бялата част на праз лук. Останалото можете да си приготвите с яйца, например, където зеленият цвят няма да е проблем. Тук обаче се цели супата да е бледа, затова се използва само долната част на растението. То се нарязва на тънки кръгчета, посолява се и се задушава в около 25-30 г масло в тенджера. През това време се белят картофите и се режат на тънки кръгчета. При лука се налива бульон - можете да използвате пилешки, зеленчуков, телешки, като класиката е в употребата на пилешки. Ако не разполагате, разтворете кубче във вода, но считайте, че ще избягате от търсения вкус и цвят. Добавят се картофите и бял пипер на вкус. Той също може да бъде заменен с черен, но отново се получава разминаване с изтънчеността на иначе семплата рецепта. Продуктите се оставят под капак докато картофите се разварят.

Следва завършващата част - пюриране на супата. А после по желание можете да налеете сметаната или да гарнирате с нея директно при поднсане. Тук вече компромиси няма - изберете качествена пълномаслена незаквасена сметана от мляко, защото имитиращите продукти са вредни и далеч не носят същия вкус. По желание на финала гарнирайте с някаква зеленина, която имате на разположение.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта