Регистрация

Кекс с меласа и цитрусова глазура

Кекс с меласа и цитрусова глазура
Средно   |   Порции 10-12   |   Видяна: 1832

Джинджифилов кекс с портокалова заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 2 ч.л. джинджифил на прах
  • щипка сол
  • канела, индийско орехче, карамфил (по 1/2 ч.л. от всяко)
  • 1,5 ч.л. сода
  • 150 г захар
  • 120 мл меласа
  • 120 мл олио
  • 1 яйце
  • 120 мл гореща вода

За глазурата:

  • 240 мл пудра захар
  • 60 мл портокалов сок
  • 1 с.л. портокалови крички

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в купа. Добавете в него солта, захарта, джинджифила, канелата, индийското прехче, карамфила и содата. Смесете. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.

2. Оформете кладенче и в него изсипете меласата, олиото и яйцето. Разбъркайте докато се получи твърдо тесто с кафяв цвят. След това добавете водата. Вече можете да бъркате и с миксер. Трябва да стане хомогенна смес, която да образува балончета по повърхността щом спрете да бъркате.

3. Намажете с масло или олио кексова формичка и след това набрашнете.

4. Изсипете сместа вътре и бутнете в загрятата фурна за 35 минути. След това извадете и изчакайте да се охлади. Надупчете с шиш на места.

5. В касерола подгрейте портокаловия сок и изсипете в него захарта и лимоновите корички. Бъркайте докато се разтвори, като е важно да не закипи. Сиропирайте студения кекс с горещата смес и оставете да попие за поне 15 минути. След това сервирайте със сладко от портокали и топка сладолед по желание.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта