Регистрация

Кейкът на Фиона Кайрънс



Кейкът на Фиона Кайрънс
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1177

Царски сладкиш с орехи, кафе и ликьор.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 03.11.2017

Има кексове и кексове - едните са типичните бабини сладкиши с брашно, вода, захар, олио и бакпулвер, които са идеална закуска. Другите са сладкиши с лукс и финес - красиви и изискани, направени с разбиране от майстори. Именно такъв десерт показват Лора и Стоян, като правят кейк по рецепта на прочутата сладкарка, изработила сватбената тортата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Става въпрос за рецепта на Fiona Cairns (Фиона Кайрънс), която може да бъде изпълнена и в домашни условия.

Първо правим блата, като смиламе орехи, счукваме кардамон в хаванче и отстраняваме люспите и с миксер разбиваме масло с пудра захар. Когато маслената смес е абсолютно гладка, към нея се добавят яйцата, разбива се отново и се вкарват ореховото брашно, кардамона, бакпулвера и бяло брашно. Тестото се обогатява с ликьор и кафе и се пресипва в намазнена тава. Пече се на 180 градуса за 35 минути. След това се охлажда хубаво и се разделя на два по-тънки блата.

А докато трае печенето, си приготвяме крема и карамелизираните орехи. В карамелизирана в тиган захар добавяме ядките, овалваме хубаво и после вадим върху силиконов килим, за да се стегнат. За крема разбиваме масло със захар, добавяме ликьо и ванилова захар. След това мажем охладения блат, захлупваме с втория и пак намазваме с крем. Украсяваме с карамелизираните орехи, охлаждаме и сме готови да зарадваме семейството и гостите с уникален сладкиш роял.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта