Регистрация

Идеалната шоколадова торта



Идеалната шоколадова торта
Средно   |   Порции 10-15   |   Видяна: 14871

Домашна какаова торта с шоколадов крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Съвършен сладкиш за любителите на шоколада - тъмна торта с какаови блатове и шоколадов крем, която изкушава с изискана визия, неустоим вкус и сравнително лесно приготвяне. Свикнали сме, че тези сладкиши отнемат много време, но истината е, че ако имате хубав миксер, тази рецепта ще изисква от вас малко над половин час действеност, свързана предимно с меренето на количествата и разбъркването им.

Започваме с блата. 1 и 3/4 ч.ч. брашно се смесва в купа с 2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. какао на прах. Добавя се 1 ч.л. сол и 1 и 1/2 ч.л. сода. Сухите съставки се разбъркват добре и към тях се прибавят 2 яйца, 1 ч.ч. мляко и 1/2 ч.ч. олио. Изсипваме и ванилов екстракт, есенция или захар и започваме да бъркаме до еднородна смес. По време на разбиване вкарваме в сместа и 1 ч.ч. топла вода. Готовото тесто се прехвърля в две намаслени и набрашнени тави и се пече на 180 градуса за 30-тина минути. След това трябва да се охлади хубаво преди да се опитате да го вадите от тавата.

А докато тестото се пече, си правим шоколадовия крем. 200 г масло на стайна температура се разбива с миксер в купа. Към него се прибавят 2 ч.ч. пудра захар и 1 и 1/2 ч.ч. какао на прах. Но първоначално слагаме по 1/3 от тези дози, след това разводняваме сместа с 2/3 ч.ч. мляко и чак после досипваме останалите сухи съставки. Ароматизираме с ванилия и бъркаме докато сместа стане съвършено гладка.

Всеки от блатовете разделяме на два по-тънки и сглабяме тортата като започваме с блат и завършваме с крем. А на финала с пош от крема правим украса от цветчета. Тук вече множете да се заиграете с украсата, като поръсите с крокант, люспи бял шоколад или друга декорация.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта