Регистрация

Зеле с кайма и млечен сос по турски

Зеле с кайма и млечен сос по турски
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 937

Турско ястие от задушено зеле с кайма и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. олио
  • 1 голяма глава лук - около 150 г
  • 400 г телешка кайма (турците не консумират свинско, но по желание можете да използвате кайма смес)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматен концентрат или 3 с.л. доматен сос
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • лют пипер на вкус
  • 1 ч.л. сушена мента, чубрица или мащерка
  • 1 ч.л. сол
  • 300 г домати
  • 800 г прясно зеле
  • 500 мл вряла вода

За соса:

  • 200 мл кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 ч.л. сол
  • листа пресен магданоз или копър

Начин на приготвяне:

1. Наситнете лука, зелето нарежете на парчета със страна около 4 см., а доматите - на малки кубчета.

2. Сипете олиото в голям дълбок тиган и сгорещете на умерен огън. Запържете лука за минута и добавете каймата. Рохкайте 4-5 минути докато се разпадне на трохи.

3. Пресирайте отгоре чесъна, добавете доматената паста, солта, сухата подправка, черен, червен и лют пипер и разбъркайте много добре.

4. След около минута прибавете и доматените кубчета и размешйате.

5. Сложете зелето върху каймата и без да разбърквате залейте с врялата вода. Щом кипне, захлупете с капак, намалете огъня и оставете да се готви 40 минути.

6. През това време си направете по желание млечен сос за гарниране като разбиете киселото мляко с намачкан чесън и сол.

7. Готовото ястие разбъркайте, прехвърлете в индивидуални порции и гарнирайте със соса. Отгоре поръсете с листенца наситнен пресен копър или магданоз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта