Заек с картофи на фурна
Печен заек в гювеч със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 заек
 - 5-6 картофа
 - 300 грама гъби
 - 2 глави кромид лук
 - 3 скилидки чесън
 - 2 моркова
 - половин чаена чаша бяло вино
 - 1 пакетче масло (125 грама)
 - 2 сушени доматчета (по желание)
 - сол на вкус
 - черен пипер на вкус
 - 2 супени лъжици нарязан магданоз
 
За маринатата:
- 1 литър вода
 - 2 нарязани стръка целина
 - 3-4 нарязани стръка пресен магданоз
 - 1 чаена чаша бяло вино
 - 5-6 лъжици олио
 - 2-3 щипки сол
 - 3 дафинови листа
 - 7-8 цели зърна черен пипер
 - 5-6 цели зърна бахар
 
Начин на приготвяне:
Заека се измива и подсушава много добре. В дълбок съд, който да побере заека разполовен, слагаме всички продукти за маринатата и ги разбъркваме. Слагаме месото вътре и оставяме да престои една нощ или поне 3-4 часа, за да поеме всички вкусове от съставката на маринатата.
Нарязваме морковите, лука, гъбите, картофите, доматчетата и пресоваме чесъна.
В гювеча поставяме маринования заек и около него равномерно всички нарязани зеленчуци. Между тях слагаме маслото, нарязано на бучки, поръсваме малко сол и черен пипер навкус, наръсваме с нарязания магданоз и сипваме виното и една чаена чаша студена вода.
Захлупваме гювеча и печем първоначално 15-20 мин. на 200 градуса и после около час и половина на 150 градуса до готовност на месото (проверяваме с вилица). После печем 10-тина минутки без капак, до лек загар на ястието.





		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ