Домашното тирамису с портокали на мама
Тирамису с ром, портокалови кори, шоколад и бяло вино.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. кафе експресо
- 500 г сирене маскарпоне
- 2 малки пакетчета ванилия
- 10 капки есенция от ром
- 1 с.л. настъргана портокалова кора
- 5 жълтъка
- 5 с.л. пудра захар
- 2 с.л. бяло вино
- 300 г бишкоти
- какао на прах или настърган шоколад за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сварявате кафето и го оставяте да се охлади.
2. В купа разбивате сиренето маскарпоне до пухкав крем, като прибавяте ванилията и настърганата портокалова кора.
3. В отделен съд разбивате жълтъците заедно със захарта до получаване на пухкава смес. Слагате ги за около 5 мин. на водна баня на котлона, като ги бъркате постоянно. Бъдете внимателни, за да не спадне сместа - трябва да остане пухкава.
4. След като изстине сместа с жълтъците, я прибавяте към маскарпонето и внимателно ги разбъркайте.
5. Добавяте в изстиналато кафе капките ром и виното. В подходящ съд започвате да редите продуктите. Първо слагате един пласт с бишкоти, напоявате ги с кафето и полагате върху тях крема, а върху него поръсвате с какаото (или стърготините шоколад). Повтаряте това до привършване на продуктите. Най-горният слой е от крем, поръсен отново с какао на прах.
6. Оставяте сладкиша в хладилника за няколко часа. Добре е преди сервиране отново да поръсите сладкиша с какао на прах или шоколадови стърготини.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ