Домашна пица на тиган с пеперони и моцарела
Домашна пица пеперони, изпечена на тиган.
Необходими продукти:
- 500 г готово тесто или:
Продукти за домашно тесто:
- 320 г брашно + още малко за премесване
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1,5 ч.л. суха мая
- 2 с.л. зехтин
- 180 мл топла (не вряла) вода
За соса:
- брашно за премесване
- 210 мл домати на парчета от консерва (с поизцедена най-рядката част от соса)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. риган за соса + 3 ч.л. за поръсване след това
- 1 с.л. зехтин
За пицата:
- 210 г твърда моцарела за пици
- 150 г колбас пепероне на слайсове или кръгчета (или друг колбас по избор)
- 6 чери доматчета
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Ако ще правите домашно тесто, пресейте брашното в купа, добавете солта, захарта и маята, сипете зехтина и след това налейте топлата вода. Забъркайте докато брашното се абсорбира в сместа. Прехвърлете върху набрашнен плот и започнете да месите като добавяте по малко брашно докато тестото спре да се лепи. После го приберете в найлонов плик и оставете да почине на стайна температура за 15 минути.
2. Докато чакате не губете време, ами нарежете на ситни кубчета моцарелата, на тънки слайсове салама и на кръгчета чери доматите. Измийте си листенца босилек за украсата.
3. Направете соса като в тиган сипете доматите, добавите към тях подправките и мазнината, разбъркате хубаво и оставите да къкри до редуциране.
4. Ако работите с купено тесто, тук вече се включвате в месенето. Набрашнете плота и извадете тестото от плика (важи и за домашното). Премесете и разделете на три сравнително еднакви части. От това количество се получават три пици. Ако ще правите само една, приберете останалото тесто в хладилника или фризера. За единична порция си разделете и останалите продукти за соса и топинга на три част. Всичките са кратни.
5. Разточете на кръгъл блат заделената топка. Ако ще ви е по-удобно, премерете с обърната чиния размера на дъното на тигана, в който ще готвите (26 см. диаметър е най-удачно). Изрежете по външния ръб на чинията кръгъл блат. Сгорещете леко тигана на слаб огън и намажете с минимално количество зехтин. Сложете блата и надупчете с вилица. Увеличете огъня на умерен и гответе три минути. След това пак намалете котлона и обърнете блата.
6. Намажете с част от доматения сос, поръсете с още риган, отгоре направете щедра поръска от наситнена моцарела, върху нея подредете пеперони и завършете с кръгчета чери домати. Сложете капак и печете 10 минути на слаб огън. След това пицата е готова, а през това време можете да направите останалите два блата.
7. Преди поднасяне украсете с пресни листенца босилек.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ