Регистрация

Домашна богата пица с три вида месо, гъби и яйца

Домашна богата пица с три вида месо, гъби и яйца
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4069

Щедра пица с домашно тесто, гъби, бекон, шунка и прошуто.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 грама бяло брашно – пресято
  • 100 мл прясно мляко
  • 3 с.л. кисело мляко или 50 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • 1 пакет суха мая
  • 1 яйце
  • 50 грама масло
  • олио – колкото поеме

За пицата:

  • 300 грама прошуто
  • 300 грама шунка
  • 300 грама бекон
  • 600 грама гъби печурки (по възможност пресни)
  • 4 яйца
  • 500 грама кашкавал
  • 8 с.л. доматено пюре
  • 2 големи домата
  • риган
  • мащерка
  • чубрица
  • босилек

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в предварително загрятото до 38 градуса прясно мляко, в което сте изсипали и захарта.

2. Изсипете брашното в широка тава, оформете кладенче в средата му и щом маята шупне, я изсипете вътре и започнете да месите. Добавете солта, яйцето, киселото мляко или вода, маслото и олио и оформете гладко меко нелепкаво тесто, което завийте под капак и кърпа да втасва на топло за 30-40 мин.

3. През това време си направете заготовките за пицата. От горепосочените количества стават две големи двойни пици или иначе казано достойно преяждане за 4 човека. Нарежете доматите на кръгчета, гъбите измийте, при нужда обелете и нарежете на не много тънки полумесеци. Вкусът им се губи при печене ако парченцата са ситни. Лентите прошуто разделете една от друга, шунката нарежете на кубчета, а бекона – на ленти. Рендосайте кашкавала и се въоръжете с подправките и доматеното пюре. Нека всичко ви е под ръка.

4. Когато тестото втаса, го премесете и разделете на две топки. Сега е моментът да включите фурната да загрява на 250 градуса без вентилатор и да преместите поставката за тави в средата й. Въоръжете се с тави, достойни за пиците ви или просто приберете едната половина във фризера за следващо ползване. Ако ще печете само една пица обаче, намалете горепосочените продукти за плънката с 50%. Разтелете тестото по предварително намазнената тавичка.

5. Първо сложете 4 с.л. доматено пюре върху блата и с помощта на домакинска четка или лъжица го разтелете равномерно по целия блат. След това поръсете с подправки на вкус като имате предвид, че с чубрицата и босилека може да се прекали. После поръсете с кашкавал. Следват гъбите – нахвърляйте ги на плътен пласт, а върху тях наредете първо прошутото, после бекона и накрая кубчетата шунка. Отгоре покрийте с плътен пласт доматени резени. Върху тях също сложете подправки.

6. Пъхнете пицата да се пече и след 25 мин. проверете с клечка за зъби дали блатът е готов. Ако прецените, че е или че му трябва още съвсем малко време, то сега е моментът да счупите две от яйцата върху пицата така, че условно да я разделят на две порции. Пъхнете обратно да се допече за още 5-6 мин. След това спрете фурната.

7. Извадете пицата от там и поръсете с още кашкавал. Можете да добавите и финална щриха от подправки. Пъхнете обратно на изключен огън да се разтопи кашкавала.

8. Поднесете с любимия сос.

Добър апетит!

пица с домашно тесто и много месо с кашкавал

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта