Регистрация

Домашен козунак с масло, яйца и мляко



Домашен козунак с масло, яйца и мляко
Трудно   |   Порции 1 козунак   |   Видяна: 1401

Семпъл козунак с жива мая и захарна коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Как се меси козунак? На този въпрос всеки, който е правил традиционния великденски хляб си има собствен индивидуален отговор. Затова Иван Звездев решава да се фокусира на основни правила при месенето на козунака, спазвайки едновременно народните традиции и кулинарните принципи. Гледайте видеото, което е своеобразен урок по месене на козунаци.

Яйцата се оставят на стайна температура, за да се отпуснат. Маята се меша на каша със захарта, добавя се брашното и чак след това се налива вода. Брашното се пресява, прави се кладенче, в него се чукват яйцата със захарта и се бъркат. Налива се млякото, добавя се олио и масло, шупналата мая и започва голямото месене, в което се използва повече мазнина, отколкото брашно при озаптяване на лепнещото тесто. А когато силите са на изчерпване, се намаслява добре и се оставя да втаса не повече от 80 минути. На топло, разбира се.

Следва премесване, заплитане и повторно втасване. Кората се маже с разбит в мляко жълтък и се поръсва със захар. Пече се на долна фурна, предварително загрята на 180 градуса, като 18-20 минути след началото на печенето, се покрива с алуминиево фолио без да се натиска. Така карамелената коричка няма да загори.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта