Регистрация

Козунак с локум, сушени плодове и ром



Козунак с локум, сушени плодове и ром
Трудно   |   Порции 2 козунака   |   Видяна: 1221

Домашен козунак за начинаещи с цитрусови кори и добавки по избор.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Великден наближава, а традицията да се хапват козунаци изисква празничният сладък хляб да бъде на трапезата. В комерсиалните варианти в хранителната верига присъстват консерванти, няма яйца и истинско масло, срещат се вредни хидрогенирани мазнини. Ето защо при умисъл за здравословността на храната, която се сервира на близките, човек избира да си направи домашни козуначета. А ако не е майстор в месенето, Миро от канала Готвене за начинаещи показва лесен вариант, където няма възможности за грешки.

В купа се пресяват 500 г брашно - какъв вариант на брашно е най-добре да се използва - гледайте във видеото. В касерола се затоплят 150 мл мляко. В част от него се натрошават 20 г мая с добавка на малко от брашнто и щипка захар. В друг съд се разбъркват три яйца, а в трети се разтапят 150 мл масло. 90% от разбитите яйца се наливат при млякото, добавя се маслото и се изсипва при брашното. Тук можете да сложите цитрусови кори, есенция ванилия или да сипете 50 мл ром за аромат. После се вкарва и шупналата мая и се замесва тесто. Как - гледайте в клипа.

След втасване се премесва, разстила и във вътрешността на фитилите се вкарват парчета локум или сушени плодове. Заплита се и се прехвърля във формички. Намазва се със заделеното разбито яйце и се оставя да втаса отново. Пак се маже с яйце, може да се забодат ядки между плетките и се пече на 160 градуса в предварително загрята фурна за 35-55 минути - времето зависи от големината на хляба.

А как да си направите сладката захар, с която радват купешките козунаци - това е хитър трик за направа на мокра захар на гранули, който Миро също разкрива във видеото си, изпълнено с безценни съвети.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта