Регистрация

Домашен козунак с жълтъци и какао

Домашен козунак с жълтъци и какао
Трудно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 3802

Козунак с плънка от орехи, ванилия и ром.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 1 ч.ч. - 300 грама захар (препоръчваме Захира)
  • 1 бучка от 50 грама жива мая
  • 320 мл мляко
  • 10 жълтъка
  • 220 грама масло
  • 1 ч.л. сол
  • 3 пакетчета ванилова захар или есенция
  • микс лимонови и портокалови кори или само един вид от тях по желание - настъргани

За плънката:

  • 200 грама захар (опитайте със захира обикновена или фин кристал)
  • 250 грама орехи
  • 100 грама какао на прах
  • ром или есенция ром
  • 50 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Добавете в 100 мл кипнало мляко 60 грама брашно и направете крем. В друг съд разтворете маята в мляко на стайна температура с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и 10-тина минути по-късно обединете двете течности. Смесете заедно и всички продукти за плънката и ги оставете настрани да се овкусят взаимно един от друг. 

2. Разбийте жълтъците с половината захар до получаването на стегнат крем. Останалото мляко разбийте с другата половина захар, като затоплите течността, за да подпомогнете процеса.

3. Пресейте брашното в голям съд, най-добре тава, направете кладенче в него и излейте маята с млякото и жълтъчения крем. Добавете маслото на стайна температура, ваниловата захар или есенция, цитрусовите кори и подсладеното мляко. 

4. Месете до получаването на гладко тесто - около 40 минути, а след това увийте на в съд на топло място да втаса за 90 минути.

5. След като времето за втасване изтече, преместе тестото. То трябва да е меко и еластично - ако твърдее, разредете го с 2-3 разбити на пяна белтъка. Те ще свършат чудотворна работа. Оставете тестото да втаса втори път.

6. Премесете набързо и разделете на две равни части. От тях оформете продълговати кори с дебелина приблизително 2 сантиметра. Във всяка от тях сложете по половината плънка и завийте на руло. След това поставете в намазнена тава и усучете рулата едно около друго. Оставете да втаса финално за около половин час и намажете с разбити в малко мляко жълтъци.

7. Печете в средата на предварително загрята фурна без вентилатор за 40-50 минути спрямо желанието за препеченост.

 

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта