Регистрация

Гъби с чесън и бекон в сметана

Гъби с чесън и бекон в сметана
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 1157

Сметанови печурки с чесън и бекон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г бекон на ленти
  • 7 скилидки чесън
  • 500 г свежи печурки или друг вид гъби по желание (не се искушавайте с мухоморки за тъщата или свекървата)
  • 50 г масло
  • 1 равна ч.л. сол
  • 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
  • 200 мл топла или вряла вода
  • 3/4 ч.л. млян черен пипер
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 1 ч.л. сух риган
  • листата на връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Наложете лентите бекон една върху друга и нарежете на лентички. Чесъна наситнете. Гъбите почистете и нарежете на големи тънки полумесеци.

2. Изсипете бекона и 2 от скилидките чесън в тиган с незалепващо покритие, сложете на котлона и пуснете на умерен огън. След като беконът зацвърчи, бъркайте и гответе 6 минути. После извадете съдържанието на тигана в отделен съд.

3. Към отделилата се мазнина от бекона добавете маслото, а след като се разтопи - и гъбените полумесеци. Гответе и бъркайте 10 минути като на 5-тата прибавите солта и останалия чесън.

4. Налейте сметаната и водата, върнете бекона с чесъна в ястието и залейте с вряла вода. Щом кипне, намалете съвсем леко огъня и оставете да къкри 10 минути като подправите с мащерката и ригана.

5. Наситнете листата магданоз. Изсипете ги в ястието, разбъркайте и махнете от котлона. За по-пълно засищане можете да сервирате с картофено пюре, с което да си попивате апетитния сметанов сос. Но и филийка хляб също върши работа. Ястието е идеално основно или гарнитура към по-сухо печено месо и риба.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта