Регистрация

Бьоф Бургиньон с чесново картофено пюре

Бьоф Бургиньон с чесново картофено пюре
Трудно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 4502

Телешко задушено по рецепта на кулинарната писателка Джулия Чайлдс.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За задушеното:

  • 2 кг плешка от говеждо месо, нарязана на кубчета
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. лук, нарязан
  • 1 ч.ч. моркови, нарязани
  • 1 бутилка добро червено вино (например Пино Ноар)
  • телешки бульон
  • 1 ч.ч. нарязани домати
  • 170 г бекон, бланширан (за да се премахне  опушения вкус)
  • букет подправки (пресен магданоз, дафинов лист, 3 пресовани скилидки чесън, 2 цели скилидки, вързани в тензух)
  • около 20 бр. арпаджик
  • пилешки бульон
  • 1 ч.л. захар
  • сол и черен пипер
  • масло
  • 500 г гъби, нарязани на четвъртинки
  • 3 с.л. брашно, смесени с 2 с.л. масло - за сгъстяване

За картофеното пюре:

  • 1 и 1/2 глави чесън 
  • зехтин
  • 1 кг малки картофи за печене 
  • 4 с.л. масло
  • 1/2 ч.ч. нискомаслена сметана
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

На задушеното:

1. Запържете бланширания бекон в голям тиган с малко зехтин на дъното - до златисто.

2. Извадете бекона, прехвърлете го в огнеупорна чиния и запържете телешкото в същата мазнина (овкусете с малко сол и черен пипер). Когато е готово, прехвърлете и него в йената.

3. Излейте по-голяма част от мазнината и запържете в останалата нарязания ситно лук и морковите. Прехвърлете и тях в йената. Добавете подправките и доматите.

4. Залейте с червеното вино и телешкия бульон. Течността трябва тъкмо да покрива месото.

5. Кипнете, покрийте с похлупак и оставете да къкри около час и половина до два часа или на котлона или във фурната на 160-170 С.

6. Междувременно пригответе арпажика – изчистете го и го запържете в масло. Прибавете пилешкия бульон, сол, черен пипер и чаена лъжичка захар. Покрийте с похлупак и оставете да къкри 20 минути, след което отцедете излишната течност.

7. Малко преди да е готова яхнията, запържете гъбите в масло.

8. Извадете яхнията от фурната, отцедете бульона с цедка и го прехвърлете в тенджерка.

9. Сложете телешкото в чиния за сервиране с капак, заедно с арпаджика и гъбите, а нарязаните зеленчуци изхвърлете.

10. Накрая сгъстете соса като го оставите да поври докато останат около 3 чаши. Тях сгъстете със сместа от брашно и масло. С така приготвения сос залейте телешкото и сервирайте.

На картофите:

1. Намажете целите глави чесън със зехтин и ги опаковайте в алуминиево фолио. Изпечете чесъна във фурната на 170 С за около 45 минути до час.

2. Междувременно обелете картофите и ги сварете в голяма тенджера докато омекнат. Отцедете ги и ги нарежете.

3. Извадете скилидките чесън и ги пасирайте заедно с картофите, маслото и сметаната до получаването на пюре с желаната консистенция.

4. Овкусете със сол и черен пипер.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта