Бьоф Строганов - телешко с гъби и сметана
Телешко в сметанов сос с гъби и лук.
Необходими продукти:
- 400 г телешко филе
 - 50 г масло
 - 1 глава лук
 - 200 г пресни печурки
 - 200 мл течна животнска готварска сметана
 - 2 с.л. брашно
 - 50 мл бяло вино
 - 4 с.л. доматено пюре
 - сол и пипер на вкус
 - зелена подправка (естрагон или мащерка)
 - магданоз за поръсване при поднасяне
 - сварен бял ориз за гарнитура
 
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, телешкото месо нарежете на жулиени, а гъбите - на полумесеци.
2. Обтрийте телешките филенца със сол и пипер и ги поръсете с брашното.
3. Сгорещете 2/3 от маслото в тиган и запържете в него телешкото двустранно. Извадете мръвките в чиния.
4. Добавете в тигана и останалото масло и изсипете лука. Щом стане прозрачен, добавете гъбите и гответе докато водата им се изпари.
5. Налейте бялото вино и бъркайте. Когато се поизпари, добавете доматения концентрат и върнете месото в тигана. Оставете да се готви няколко минути. Подправете със сол и пипер.
6. Залейте със сметаната, добавете наситнена зелена подправка и махнете от котлона преди сметаната да е кипнала.
7. Поднесете с гарнитура от варен ориз и поръсете с наситнен пресен магданоз.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ