Регистрация

Брюкселско зеле с бекон и пармезан



Брюкселско зеле с бекон и пармезан
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1597

Печено брюкселско зеле с пармезан и колбас.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Представете си разполовени главички брюкселско зеле, красиво хванали загар в сърцевината си, попили аромата на печен бекон и щедро разположени между разтопен пармезан, който ги обгръща като бяла апетитна завивка... А отгоре - свеж пресен лук и кубчета пържен бекон, които хрупкат при всяка хапка. Именно това ястие готвят кулинарите от специализирания хранителен канал Tasty, като залагат на модерен продукт, който е с достъпна цена, но се готви в малко домакинства. Авторите решават да променят тази традиция.

Препоръчваме да започнете готвенето като си направите заготовките. 6 слайса бекон се нарязват на кубчета и отделно се нарязват още толкова. Можете да използвате бекон на плочка или друг вид колбас като чоризо например. Тогава си разделете порциите на 2 по 150 грама. Намачкайте или наситнете 5 скилидки чесън и рендосайте 150 грама пармезан. Измийте брюкселското зеле (около 800 грама) и по-големите главички - разполовете. По-малките оставете цели, да за бъде ястието по-интересно.

Преминаваме към същинското готвене. Сгорещете си сух тиган и запечете едната порция бекон. След това извадете от тигана и без да го почиствате, добавете втората и върнете обратно на огъня. После изсипете брюкселските зелки, след това овкусете със сол, пипер, 50 мл ябълков оцет и 1 с.л. кафява захар. Не спирайте да разбърквате, за да може да се готви ястието. Пуснете и фурната да загрява на 200 градуса. Добавете чесъна в манджата, разбъркайте и гответе още 5 минути. След това прехвърлете във фурната и печете 20 минути, като на всеки 5 мин. се връщате, за да разбъркате.

На 20-тата минута добавете пармезана, изключете фурната и върнете ястието вътре за още 4 минути. След това извадете, разбъркайте вече по-деликатно и добавете запечения в началото бекон и няколко стръка наситнен див или пресен лук. Готово е за сервиране.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта