Здравословна морска риба на фурна
Печена риба със сушени плодове, ядки и подправки.
Татко е запален риболовец. Веднъж се върна от Гърция и ми остави половината улов – някакви морски рибки – най-голямата беше около 500 г, а най-дребната – приблизително два пъти по-малка. Бях на диета затова заложих на здравословното пред вкусното. Но се оказа, че рибетата могат да бъдат както полезна и нискокалорична, така и вкусна храна. Ето какво направих след като олюспих и изкормих улова. (Отново напомняме – първо се махат люспите, а после се корми.)
Необходими продукти:
- соленоводна риба – 4 броя между 300-400 г всяка
- 2 големи домата
- 150 г стафиди
- 100 г сушени череши
- 4 с.л. зехтин
- 150 г белени фъстъци
- девисил (или друга подправка за риба, която харесвате)
- сол и пипер
- китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Рибата намажете добре вътрешно и външно със сол и оставете да почива 10-ина минути.
2. Накиснете стафидите и черешите във вряла вода. След 20 минути отцедете и прехвърлете в купа.
3. Доматите обелете и наситнете в купата при плодовете. Добавете ядките и 2/3 от магданоза. Посолете леко и разбъркайте.
4. Рибата измийте със студена вода, обтрийте повторно със сол, като към нея този път прибавите пипер и девисил (или избраната от вас подправка).
5. Напълнете коремчетата на рибоците с част от сместа. Останалата разпределете по дъното на малка тавичка. Аз закрепих рибките леко с корема нагоре, за да не се налага да ги шия. Можете да зашиете, можете и да оставите така.
6. Полейте всяка рибка със зехтин, завийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете във фурната. Пуснете на 200 градуса и оставете за 45 минути до час да си се готви.
7. Махнете фолиото и запечете леко. Можете да хапвате и без допълнително запичане за по-здравословно, но от пряката топлина рибата хваща по-приятна коричка. Е, и изсъхва повече, затова не прекалявайте.
8. Сервирайте цяла риба с част от плънката, резен лимон и зелена салата. Поръсете с наситнен магданоз за повече разкош.
Така изглеждаше сурова, преди да влезе във фурната. А ето я и след развиването от фолиото:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ