Регистрация

Здравословна морска риба на фурна

Здравословна морска риба на фурна
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2563

Печена риба със сушени плодове, ядки и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Татко е запален риболовец. Веднъж се върна от Гърция и ми остави половината улов – някакви морски рибки – най-голямата беше около 500 г, а най-дребната – приблизително два пъти по-малка. Бях на диета затова заложих на здравословното пред вкусното. Но се оказа, че рибетата могат да бъдат както полезна и нискокалорична, така и вкусна храна. Ето какво направих след като олюспих и изкормих улова. (Отново напомняме – първо се махат люспите, а после се корми.)

 

Необходими продукти:

  • соленоводна риба – 4 броя между 300-400 г всяка
  • 2 големи домата
  • 150 г стафиди
  • 100 г сушени череши
  • 4 с.л. зехтин
  • 150 г белени фъстъци
  • девисил (или друга подправка за риба, която харесвате)
  • сол и пипер
  • китка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Рибата намажете добре вътрешно и външно със сол и оставете да почива 10-ина минути.

2. Накиснете стафидите и черешите във вряла вода. След 20 минути отцедете и прехвърлете в купа.

3. Доматите обелете и наситнете в купата при плодовете. Добавете ядките и 2/3 от магданоза. Посолете леко и разбъркайте.

4. Рибата измийте със студена вода, обтрийте повторно със сол, като към нея този път прибавите пипер и девисил (или избраната от вас подправка).

5. Напълнете коремчетата на рибоците с част от сместа. Останалата разпределете по дъното на малка тавичка. Аз закрепих рибките леко с корема нагоре, за да не се налага да ги шия. Можете да зашиете, можете и да оставите така.

6. Полейте всяка рибка със зехтин, завийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете във фурната. Пуснете на 200 градуса и оставете за 45 минути до час да си се готви.

7. Махнете фолиото и запечете леко. Можете да хапвате и без допълнително запичане за по-здравословно, но от пряката топлина рибата хваща по-приятна коричка. Е, и изсъхва повече, затова не прекалявайте.

8. Сервирайте цяла риба с част от плънката, резен лимон и зелена салата. Поръсете с наситнен магданоз за повече разкош.

печена риба върху сушени лодове

Така изглеждаше сурова, преди да влезе във фурната. А ето я и след развиването от фолиото:

 

Морска риба във фолио

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта