Регистрация

Сладък картофен пай

Сладък картофен пай
Трудно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 3988

Сладък картофен пай с орехи, покрит с бита сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За кората:

  •   1 ½ чаени чаши брашно
  •   2 супени лъжици захар
  •   ½ ч.л. сол
  •   6 супени лъжици студено, неосолено масло, нарязано на кубчета
  •   2 супени лъжици мазнина за сладкиши
  •   5 супени лъжици ледено студена вода

За пълнежа:

  •   1.5 кг сладки картофи, сварени, охладени, обелени и намачкани
  •   ¾ чаена чаша пълномаслена сметана
  •   1 консерва кондензирано мляко
  •   ½ ч.ч. кафява захар
  •   ½ ч.ч. кристална захар
  •   ¼ ч.ч. тъмен царевичен сироп
  •   2 супени лъжици разтопено масло
  •   1 супена лъжица ванилия
  •   ½ супена лъжица сол
  •   1 чаена лъжица канела
  •   ¾ чаена лъжица бахар
  •   ½ чаена лъжица кардамон

За ореховите бонбони:

  •   2 чаени чаши цели орехи, сурови
  •   ½ ч.ч. кафява захар
  •   4 супени лъжици пълномаслена сметана
  •   1 супена лъжица масло
  •   мазнина за готвене

  За битата сметана:

  •   1 чаена чаша пълномаслена сметана
  •   2 супени лъжици бяла захар
  •   1 ч.л. ванилия
  •   1 супена лъжица ликьор амарето

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете маслото и мазнината за сладкиши и разбърквайте с вилица или сладкарска тел докато тестото се омеси добре и е леко ронливо. Добавяйте студената вода лъжица по лъжица и бъркайте. Сложете върху набрашнена повърхност и оформете топка, увийте хубаво тестото и го оставете в хладилник поне за 1 час или за цяла нощ.

2. Загрейте фурната на около 190градуса. Разточете тестото на кора с дебелина около 5-6 мм и го поставете във форма за пай или в тиган. Отрежете краищата и ги прегънете. Обърнете внимание на дъното на пая. Облепете краищата с фолио, а на дъното сложете тежести за пай или сушени зърна в средата. Печете 15-20 минути. Отстранете тежестите и фолиото и печете за още 10 минути.

3. В много голяма купа смесете картофите, сметаната, млякото и двата вида захар, маслото яйцата, царевичния сироп и подправките и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Изсипете във форма за пай. Печете пая за около 15 минути на 190 градуса, след което намалете фурната и печете още 40 или 50 минути.

4. Докато пая се охлажда, смесете ядките, захарта, сметаната и маслото и ги изсипете в предварително намаслена тава. Запечете във фурна за около 15-20 минути. Извадете пая от фурната и веднага го поставете върху восъчна хартия. Оставете в хладилник да се охлади.

5. За да направите битата сметана смесете сметаната, захарта, ванилията и ликьора и разбийте с ръчен миксер докато се сгъсти. Изсипете върху пая и поръсете с ядки отгоре.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
11
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта