Рибен котлет с пресен лук и подправки
Риба на тиган с чесън, джинджифил, зелен лук и розмарин.
Необходими продукти:
- 2 котлета риба (сьомга, толстолоб, шаран или друг вид по избор)
- 1 връзка пресен лук (4-6 стръка)
- 10 г корен джинджифил
- 2 ч.л. кафява захар
- 4 скилидки чесън
- 6 с.л. соев сос
- 1 стрък розмарин
- зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
1. Обелете и рендосайте джинджифила на ситно ренде. Пресния лук почистет и нарежете на кръгчета. Отделете листенцата на розмарина.
2. Чесъна намачкайте на паста и смесете с джинджифила, захарта и соевия сос. Разбъркайте хубаво и се заредете с четка за мазане.
3. Сгорещете зехтин в тиган. Изсипете половината лук вътре и намажете хубаво филето с ароматизирания соев сос. Поставете да се пече за 4-6 минути от страна (времето зависи от дебелината на филето и спецификата на рибата), като през това време мажете другата страна със соса. Поръсете и с листенца розмарин. Когато е готово от едната страна, обърнете. Бъркайте и лука, за да се сготви равномерно.
4. Изпечената двустранно риба прехвърлете в блюдо, пресипете и лука и намажете финално със сос. След това повторете упражнението и с вторто филе, останалия лук, розмарин и сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ