Регистрация

Горска гъбена супа със сметана

Горска гъбена супа със сметана
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 5317

Супа с китайски гъби и мед.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За гъбената украса:

  • 1 с. л. олио
  • 2 пресни гъби шийтаке, нарязани
  • черен пипер на вкус

За супата:

  • 4 с. л. масло (60 г)
  • 1 глава кромид лук, ситно нарязан
  • 100 г пресни гъби шийтаке, ситно нарязани
  • 50 г рехидратирани сухи гъби шийтаке, ситно нарязани
  • 50 г гъби шимеджи, ситно нарязани
  • 1/8 ч.л. смлян кимион
  • щипка настъргано индийско орехче
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. брашно
  • 1/4 чаша текила
  • 1 литър пилешки бульон
  • 1/2 чаша сметана
  • 2 с. л. мед
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

На гъбената украса:

1. Загрейте олиото в тиган.

2. Когато олиото се сгорещи, добавете нарязаните на филийки гъби шийтаке и бъркайте в продължение на 5 минути на умерен огън.

3. Подправете на вкус с черен пипер.

4. Оставете настрана.

На супата:

1. Разтопете маслото в тенджера и задушете лука на умерен огън, докато се ароматизира.

2. Добавете гъбите, кимиона, индийското орехче и дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер. Бъркайте в продължение на 5 минути.

3. Добавете брашното и разбъркайте, за да се смеси с останалите съставки.

4. Добавете текилата и бульона и оставете да ври на слаб огън 10 минути.

5. Изсипете (или използвайте черпак за безопасност) половината от супата в блендер и миксирайте до получаване на гладка смес (виж указанията за безопасна употреба).

6. Върнете миксираната супа в тенджерата, добавете сметаната и меда и разбъркайте. Сложете да заври и подправете на вкус.

7. Разпределете супата в четири купи (отстранете дафиновия лист) и добавете към всяка купа поотделно от гъбената украса. Поръсете с чесново олио (или олио с аромат на трюфел, или зехтин „Екстра върджин”), поръсете и с черен пипер и сервирайте с парче препечена филийка.

 Забележки:

1. Не солете гъбите, които ще използвате за украса; солта ще извлече влагата от тях.

2. Ако не успеете да намерите гъби шимеджи, просто използвайте 100 гр. пресни и 100 гр. рехидратирани сухи гъби. Сушените гъби има „по-месест” („умами”) вкус от пресните, подобно на гъбите шимеджи – следователно са подходящи за съвместна употреба. Независимо от това шийтаке гъбите са от източно-азиатски произход, условията, при които се отглеждат са култивирани, а нарастващата им популярност в западната кухня е причина за широкото им разпространение. Сушените гъби шийтаке могат да бъдат закупени във всеки китайски магазин за хранителни стоки.

3. Ако искате ястието да бъде вегетарианско, използвайте зеленчуков вместо пилешки бульон. Текилата се използва, за да придаде дървесен вкус. Аз използвах „златна” текила (joven) за тази рецепта, но отлежалата текила (reposada) е за предпочитане. Ако е добре отлежала, може да намалите количеството. Не използвайте „сребърна” (blanco) текила, тъй като не е отлежала след дестилацията, или е оставена бързо да отлежи в съд от неръждаема стомана, – а точно дъбовата каца, в която текилата обикновено се дестилира е причината за „горския” аромат на супата. При липса на текила, той може да бъде заменен с уиски или друг алкохол с дървесен вкус.

4. Оставете супата да се охлади, преди да я прелеете в блендера и да я миксирате. Въздушното налягане на горещата течност ще изтласка капака на миксера и течността ще опръска, както вас, така и цялата кухня. Друго решение е да използвате и двете бъркалки на миксера едновременно, а за да сте сигурни, че капакът ще остане на мястото си, го покрийте с влажна кърпа – така ще избегнете евентуалните нежелани и опасни последици. Употребата на ръчен пасатор ще спести много от възможните неприятности. Иска ми се и аз да имах един...

 

Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта