Регистрация

Турска зеленчукова крем супа с леща

Турска зеленчукова крем супа с леща
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 497

Пюрирана супа от леща и картофи с праз лук и моркови, покапана със запържен червен пипер. Можете да сготвите в постен вариант или с маслена заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 4 с.л. олио
  • 1 морков
  • 400 г картофи
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък праз лук
  • 400 г леща
  • 1,2 л вода
  • 2 кубчета зеленчуков бульон + 200 мл вода
  • сол, черен пипер, куркума
  • 30 г масло или 30 мл олио, ако искате да е постна
  • 2/3 с.л. червен сладък пипер

Начин на приготвяне:

1. Най-добре е да използвате жълта леща за тази супа, но можете да я направите също с червена, черна или обикновена леща. Можете да накиснете лещата 30 минути преди да започнете готвенето, за да се развари по-бързо. Ако ли не, поне я накиснете докато режете зеленчуците, за да може да се измие добре.

2. Нарежете лука на кубчета без да преситнявате. Моркова нарежете на полумесеци, празия лук (без листата) на кръгчета, а картофите (обелени и измити) - на парченца. Наситнете чесъна.

3. Сгорещете олиото в тенджера на умерен към силен огън. Запържете лука за 4 минути, добавете моркова и гответе още 5-6 минути, след това празия лук и бъркайте периодично 7 минути. Остават картофите. Изсипете ги в тенджерата и бъркайте през 2 минути пет пъти.

4. Добавете измитата и отцедена леща, размешайте и залейте с 1,2 л вода. Добре е да е подгрята предварително. Сложете капак и оставете да се готви 20 минути.

5. Разтворете бульончетата във вряла вода и сипете в супата. След 5 минути опитайте и добавете сол и пипер на вкус и поне 1 равна ч.л. куркума - може и повече.

6. Пюрирайте супата с пасатор. Ако ви изглежда прекалено гъста - добавете още вода. Оставете да къкри на слаб огън 5-6 минути.

7. През това време в касерола или малко тиганче разтопете маслото или сипете олиото и го изчакайте да зацвърчи. Добавете червения пипер и запържете за 30-40 секунди.

8. Поднесете супата в индивидуални купички, като полеете със запържения червен пипер.

 

Източник: YouTube/Frische Rezepte

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта