Регистрация

Чашушули - телешко задушено по грузински

Чашушули - телешко задушено по грузински
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 954

Задушени телешки хапки с лук, чушки и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо
  • 3 с.л. олио
  • 1 кг лук
  • 50 г масло
  • 200 г червени сладки чушки
  • 1 кг домати
  • 1-2 люти чушлета
  • по 1,5 ч.л. аджика, уцхо сунели и хмели сунели (Най-вероятно нямате тези традиционни грузински подправки. Заменете ги с кимион, чубрица и къри)
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • по 1/2 китка магданоз и кориандър или 1 цяла връзка магданоз
  • 4-5 скилидки чесън (общо 20 грама)

Начин на приготвяне:

1. Нарежете телешкото на парчета с размера на нормална хапка на възрастен. Не е нужно да са квадратни, може и правоъгълници или други формички - зависи от вида на месото.

2. Обелете лука. Всяка глава разделяйте на половинка, а всяка половинка на четвъртина. След това режете две по две четвъртините на полумесеци с дебелина около 0,5 см.

3. Сгорещете олиото в тенджера. Запържете мръвките на умерен към силен огън за 5 минути като въртите периодично. Най-вероятно ще пуснат вода - това не бива да ви притеснява.

4. Добавете лука и гответе като бъркате още 5-6 минути. След това пуснете маслото в ястието, бъркайте докато се разтопи, захлупете с капак, намалете огъня на умерен и оставете да се задушава за 90 минути. Ако ви се стори, че ястието загаря, добавете малко вода или бульон.

5. Докато храната се готви обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета. На кубчета нарежете и добре почистените чушки. Лютите чушлета наситнете.

6. След час и половина задушаване добавете тези зеленчуци, овкусете с подправките и прибавете доматения концентрат. Разбъркайте хубаво и оставете под капак да се готви още 10 минути. На 8-мата изключете огъня.

7. Докато докъкри, наситнете магданоза и почистете чесъна. Ако няма да го минавате през преса, го намачкайте. Прибавете го заедно с магданоза или микс от магданоз и пресен кориандър в изключеното ястие, разбъркайте и оставете под капак още 2 минути. След това е готово за сервиране.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта