Регистрация

Цветен козунак по бански



Цветен козунак по бански
Трудно   |   Порции 4 броя   |   Видяна: 1661

Баба меси козунак със сирене, локум, ядки и семена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Майсторство в месенето на козунаци показва Мария Иванова - банскалийка, запазила традициите на предците в направата на обредния хляб за Великден. В рецептата се влагат познанията на поколения българи за приготвянето на козунаци, а някои техники и важни стъпки при замесването са на път да останат в миналото. Но видеото на Звездев съживява традицията, срещайки модерната домакиня със завета на българките отпреди два века.

Първо се приготвя квас, а докато тя втасва, се разбъркват и останалите компоненти. В традиционната рецепта не се слага масло, а се меси със свинска мас. Но това не пречи да се използва оцветител, който да придаде леко розов отенък на част от тестото. Сред съставките откриваме още нетрадиционните днес захарин, лимонада, маково семе и дори сирене, които се съчетават със стафидите, ядките, локума и лимона в създаването на невероятно вкусно тестено печиво.

На финала разбираме как едно време козунаците са се пекли на пещ и как се проверява температурата на пещта. А после получаваме "превод" и за домакинската печка. Ако искате да се насладите на уникални техники и идеи за козунак от родното минало, гледайте видеото. А ако опитате да направите този хляб у дома си, можете да се превърнете в готвач - отличник.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта