Регистрация

Хлебче тип претцел

Хлебче тип претцел
Средно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 5543

Апетитни хлебчета придружават вашето хранене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 1/3 ч. ч. топла вода
  • 2 с. л. топло прясно мляко
  • 2 ½ ч. л. суха мая
  • 1/3 ч. ч. кафява захар
  • 2 с. л. масло, разтопено
  • 600 г брашно (около 4 чаши)
  • сол за претцели или каквато и да е едра сол
  • 2 л студена вода
  • ½ ч. ч. сода за хляб

Начин на приготвяне:

1. Сложете в купата на кухненския си робот-миксер топлата вода (40 - 45 С), маята и 1 с. л. от кафявата захар и оставете да поотлежи докато се получи пяна (около 10 минути).

2. Прибавете млякото, захарта и разтопеното масло и разбъркайте докато захарта се разтопи. Добавете брашното и разбъркайте с приставката за тесто на бавна скорост. Бъркайте на ниска скорост до получаването на топка стегнато и еластично тесто. Прибавете още малко брашно ако е необходимо, трябва да получите меко тесто, което обаче не бива да бъде лепкаво на пипане, ако тестото ви полепва по ръцете, значи трябва да добавите още брашно.

3. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност. Отделете парчета от по 100-тина грама и леко ги оформете на топчета големи колкото питка за хамбургер. Покрийте тестото с набрашнена кърпа и го оставете да почине 30 минути или докато хлебчетата са удвоили обема си.

4. Нагрейте фурната на 220 С. Леко намажете с мазнина 2 листа хартия за печене.

5. В голяма тенджера сложете студената вода да кипне и прибавете содата за хляб. (Използвайте достатъчно голям съд, защото заради содата водата ще ври много силно и ще се пени!)

6. Пуснете две хлебчета във врящата вода и варете 10-15 секунди от всяка страна. Извадете с решетеста лъжица, за да може да се отцеди излишната вода. Изрежете с остър нож Х върху горната страна и поръсете със сол.

7. Наредете хлебчетата върху намазаната с мазнина хартия за печене, но не много нагъсто. Печете на горна или средна решетка за 8-10 минути или докато се зачервят, обърнете предната част на тавата назад по средата на печенето ако е необходимо, за да се опекат хлебчетата равномерно.

8. Оставете хлебчетата да поизстинат в тавичката за 5 минути и след това ги прехвърлете върху решетка. Сервирайте топли или на стайна температура.

Бележка за солта: Ако хлебчетата няма да бъдат изядени същия ден или искате да ги приготвите предварително, не слагайте сол. По-добре ги пригответе без солта и след това преди да сервирате ги намашете с жълтък, поръсете ги със солта и ги запечете на 180 С за 5-10 минути.

Постна версия: заместете маслото с олио от рапица или каквото и да е друго леко олио. Топлото мляко можете да заместите или със соево или с овесено мляко.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта