Тънка пица Маргарита
Елементарна домашна пица.
Необходими продукти:
- 470 г брашно
- 1 с.л. пшеничен глутен
- 2 1/2 ч.л. суха мая
- 2 с.л. + 2 ч.л. захар
- 1 с.л. сол
- около 120 мл топла вода
- 2 с.л. зехтин
- няколко щипки царевично брашно
За основния топинг:
- 100 г нарязани домати (но не прекалено течни)
- връзка листа пресен босилек
- 250-280 г прясна моцарела
Начин на приготвяне:
1. За да направите тестото за пицата, сложете маята и 1 с.л. от захарта в измервателна чаша и сипете топла вода (около 38ºC). Разбъркайте и оставете да престои докато приготвите сухите необходими продукти. Сложете всички сухи продукти (плюс останалите 2 ч.л. захар) в купа или в купата на миксер, ако имате такъв и използвайте приставката за тесто. Иначе можете да разбъркате всички сухи продукти с вилица или бъркалка за яйца.
2. Когато маята стане готова след около 10 мин., прибавете зехтина. След това разбъркайте като добавяте малки количества от течността към сухите продукти. Не я слагайте наведнъж, за да не се втечни тестото. Не слагайте допълнително течност, докато не се абсорбира всичката мая. Тестото не трябва да е лепкаво, нито прекалено сухо. Омесете го за около 8 мин., докато стане по-еластично.
3. След това, намажете с олио голяма купа и сложете топката тесто в нея. Намажете го хубаво със слой олио и покрийте не много плътно с найлоново фолио. Оставете да втаса поне 2 часа.
4. Загрейте предварително фурната на 260ºC. Ако имате плоча за печене на пица (за да стане по-хрупкава), я сложете в средата на фурната преди да я загреете. Ако нямате такава плоча, използвайте плитка тавичка или друг съд без стени, също може да използвате и пергаментова хартия. В този случай не загрявайте фурната със съда в нея.
5. Сега можете да приготвите топинга. Пригответе босилека, нарежете моцарелата на филийки около 0.5 см и подгответе доматите.
6. Извадете втасалото тесто и го притиснете с кокалчета върху леко набрашнена повърхност, докато мехурчетата въздух се разпределят равномерно. Разделете го на 4 еднакви парчета. Вземете едно от парчетата и направете кръг от около 8 до 10 см. С точилка го разточете докато достигне диаметър от около 20-25 см. Когато достигнете желаната дебелина, прехвърлете тестото в съда, в който ще го печете. Ако използвате плоча, поръсете я с малко царевично брашно.
7. Постелете слой нарязани домати (по 2-3 с.л. на пица) върху блата, без да достигате до краищата - оставете около 2 см без домат. След това сложете ред листа от босилек и най-отгоре подредете моцарелата. Сиренето ще се разтопи, затова го сложете в центъра на пицата и не прекалявайте с него.
8. Накрая печете 6-8 мин. Наглеждайте пицата, докато се пече, за да не изгори. След като сиренето започне да покафенява на места, извадете пицата и оставете да се охлади за няколко минути. Поръсете със зехтин и малко черен пипер преди сервиране (по желание).
*Има различни видове топинг - ако решите да слагате месо, то трябва да е предварително сготвено, както и някои зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ