Регистрация

Тънка пица Маргарита

Тънка пица Маргарита
Средно   |   Порции 1-2   |   Видяна: 4735

Елементарна домашна пица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 470 г брашно
  • 1 с.л. пшеничен глутен
  • 2 1/2 ч.л. суха мая
  • 2 с.л. + 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • около 120 мл топла вода
  • 2 с.л. зехтин
  • няколко щипки царевично брашно

За основния топинг:

  • 100 г нарязани домати (но не прекалено течни)
  • връзка листа пресен босилек
  • 250-280 г прясна моцарела

Начин на приготвяне:

1. За да направите тестото за пицата, сложете маята и 1 с.л. от захарта в измервателна чаша и сипете топла вода (около 38ºC). Разбъркайте и оставете да престои докато приготвите сухите необходими продукти. Сложете всички сухи продукти (плюс останалите 2 ч.л. захар) в купа или в купата на миксер, ако имате такъв и използвайте приставката за тесто. Иначе можете да разбъркате всички сухи продукти с вилица или бъркалка за яйца.

2. Когато маята стане готова след около 10 мин., прибавете зехтина. След това разбъркайте като добавяте малки количества от течността към сухите продукти. Не я слагайте наведнъж, за да не се втечни тестото. Не слагайте допълнително течност, докато не се абсорбира всичката мая. Тестото не трябва да е лепкаво, нито прекалено сухо. Омесете го за около 8 мин., докато стане по-еластично.

3. След това, намажете с олио голяма купа и сложете топката тесто в нея. Намажете го хубаво със слой олио и покрийте не много плътно с найлоново фолио. Оставете да втаса поне 2 часа.

4. Загрейте предварително фурната на 260ºC. Ако имате плоча за печене на пица (за да стане по-хрупкава), я сложете в средата на фурната преди да я загреете. Ако нямате такава плоча, използвайте плитка тавичка или друг съд без стени, също може да използвате и пергаментова хартия. В този случай не загрявайте фурната със съда в нея.

5. Сега можете да приготвите топинга. Пригответе босилека, нарежете моцарелата на филийки около 0.5 см и подгответе доматите.

6. Извадете втасалото тесто и го притиснете с кокалчета върху леко набрашнена повърхност, докато мехурчетата въздух се разпределят равномерно. Разделете го на 4 еднакви парчета. Вземете едно от парчетата и направете кръг от около 8 до 10 см. С точилка го разточете докато достигне диаметър от около 20-25 см. Когато достигнете желаната дебелина, прехвърлете тестото в съда, в който ще го печете. Ако използвате плоча, поръсете я с малко царевично брашно.

7. Постелете слой нарязани домати (по 2-3 с.л. на пица) върху блата, без да достигате до краищата - оставете около 2 см без домат. След това сложете ред листа от босилек и най-отгоре подредете моцарелата. Сиренето ще се разтопи, затова го сложете в центъра на пицата и не прекалявайте с него.

8. Накрая печете 6-8 мин. Наглеждайте пицата, докато се пече, за да не изгори. След като сиренето започне да покафенява на места, извадете пицата и оставете да се охлади за няколко минути. Поръсете със зехтин и малко черен пипер преди сервиране (по желание).

*Има различни видове топинг - ако решите да слагате месо, то трябва да е предварително сготвено, както и някои зеленчуци.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. ПИЛЕ
  2. калкан
  3. лук
  4. Яйца
  5. 30
  6. АНИ
  7. бамбук
  8. 120
  9. Пре

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта