Традиционен телешки борш
Борш супа с телешко, картофи, цвекло, зеле и моркови.
Необходими продукти:
- 800 г телешко с кост
 - 2,5 л вода
 - 50 г суров боб
 - 250 г зеле
 - 2 глави лук
 - 6 картофа
 - 2 моркова
 - 400 г обелено сурово цвекло
 - 2 с.л. олио
 - 1 с.л. оцет
 - сол
 - 140 мл доматен концентрат
 - 100 мл от бульона на варенето на месото
 - 1 с.л. захар
 - 10 зърна черен пипер
 - 3 дафинови листа
 - 1 стрък пресен лук
 - 3 скилидки чесън
 - листата на няколко стръка копър и магданоз
 - заквасена сметана за поднасяне по желание
 
Начин на приготвяне:
1. Сложете телешкото в голяма тенджера, залейте го с водата и кипнете. В следващите пет минути отпеняйте, а после добавете боба. Захлупете с капак и оставете да се вари час и половина на умерен огън.
2. Рендосайте цвеклото и моркова. Цвеклото рендосвайте с ръкавици в чиния, за да не се оцвети дъската и ръцете ви от соковете му. Лука наситнете.
3. Сгорещете 1-2 с.л. олио в тиган и запържете лука до леко позлатяване. После добавете моркова и гответе още 2-3 минути. Следва и рендосаното цвекло. Залейте с оцета и покапете с 1 с.л. мазнина. Посолете, добавете доматения концентрат, 100 мл от бульона на варене на месото и захарта. Разбъркайте, захлупете с капак и оставете да се готви 15 минути на слаб огън.
4. Картофите нарежете на кубчета. Един час след кипването на месото ги добавте при него.
5. След 1:30 часа от кипването на телешкото го извадете и охладете. Накъсайте на месца.
6. Зелето нарежете на лентички. Добавете на мястото на мръвката и варете 15 минути.
7. Върнете обратно в тенджерата мръвките и добавете запръжката с цвекло. Пуснете зърна черен пипер и дафинови листа. Добавете наситнения чесън, посолете и варете 15 минути.
8. Добавете нарязания пресен лук и листата магданоз и копър. Опитайте за нужда от още подправки. Можете да извадите дафиновите листа.
9. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ