Торта с пюре от кестени
Нетрадиционна торта с шоколад.
Необходими продукти:
- 1 опаковка (500 г) подсладено пюре от кестени
- 80 г масло
- 5 яйца, белтъците отделно от жълтъците
- шоколад за украса
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºC. Намаслете хубаво формичка за пай или друг подобен съд за печене с диаметър 30 см.
2. Разтопете маслото в микровълновата фурна или на котлона. Заделете.
3. Разделете белтъците от жълтъците. В голяма купа разбийте жълтъците и пюрето от кестени до лека, гъста смес (целта е да вкарате възможно най-много въздух в този крем). След това малко по малко добавете разтопеното и леко охладено масло. Заделете.
4. Разбийте белтъците на сняг, след което ги добавете в жълтъчния крем, лъжица по лъжица, като разбърквате хубаво след всяко добавяне.
5. Изсипете готовото тесто в тавичката и печете 25-30 мин. Отгоре трябва да се получи светло-кафява коричка. Ако цветът започне да става прекалено тъмен, отворете вратичката на фурната, за да излезе част от топлината и намалете огъня. Печете още няколко минути.
6. Блатът ще се надигне значително по време на печене. Но когато го извадите от фурната, отново ще спадне. Докато е още горещ, настържете на финото ренде шоколада, така че да се разтопи.
7. Оставете да се охлади и по желание поръсете с разтопен шоколад. Нарежете и поднесете с бита сметана или просто настържете още малко шоколад отстрани за потапяне на хапките торта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ