Тика масала с пиле
Индийско пиле тика масала.
Необходими продукти:
За маринатата на пилето:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян червен пипер
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сол
- 1 парче джинджифил (около 1,3 см), счукан или 1 ч.л. джинджифил на прах
- 680 г обезкостени и без кожата пилешки гърди, нарязани на кубчета от по 2,5 см
За соса:
- 1 с.л. неосолено масло
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 чушле халапеньо, счукано
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. сол
- 1 консерва (226 г) доматен сос
- 1 ч.ч. бита сметана
- 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
На маринатата:
1. Смесете киселото мляко, лимоновия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в затваряща се найлонова торбичка и оставете да престои 15 - 30 мин.
2. Прибавете пилешкото и оставете да се маринова в хладилника за 1 час или повече.
3. Набодете месото на шишове и го изпечете на оребрен тиган или на скара до готовност.
4. Разтопете масло в голям и дълбок тиган на умерен огън, добавете чесъна и халапеньото и гответе 1 мин.
5. Прибавете кориандъра, кимиона, червения пипер, гарам масала и сол.
6. Прибавете доматения сос, оставете да къкри 15 мин. и сложете сметаната. Изчакайте сосът да се сгъсти за около 5 мин.
7. Добавете изпеченото пилешко в соса и варете на слаб огън колкото да се затопли месото.
8. Поднесете с ориз басмати или хляб Наан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ