Регистрация

Тестени розички с орехи и стафиди



Тестени розички с орехи и стафиди
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 1212

Калабрийска пита - тестени охлюви с ядки, стафиди и бърбън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 08.12.2017

Празнични сладкиши с аромат на ванилия, канела, бърбън и цитрусови плодове правят Лора и Стоян, като следват рецептата за Калабрийска пита или тестено охлювче с плънка от ядки и стафиди, накиснати в ароматен алкохол и обогатени с портокалови корички. Десертчето изглежда апетитно и красиво, а накапано с мед и поръсено с шарена декорация, пленява в ролята на празничен сладкиш. Правенето му не е от най-лсените, но далеч не е и сложно - просто се изисква време и търпение.

Първо в купа се смесват нарязаните на ситно орехи с нарязани бели и черни стафиди. Добавят се още какао на прах, ванилова захар, кафява захар, портокалови кори и бърбън. Сместа се разбърква и се прибира в хладилник за 24 часа. Това е цялата работа по плънката.

Тестото се замесва като в купа се смесят сухите съставки. Ако имате машина за разточване на паста, работете с бакпулвер. Ако не разполагате с такава, по-добре се спрете на сухата мая като набухвател. Брашното се разбърква с маята или бакпулвера, канелена захар и лимонова захар. Добавя се и обикновена бяла захар за подслаждане. След това сухите съставки хубаво се смесват заедно. В отделна купа се приготвя мократа смес като се разбиват яйца и към тях се добавя бяло вино и олио. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се замесва меко и нелепнещо тесто. То се разделя на 8 части и се оставя да почине.

Следва разточването - на ръка или с машина, зависи от вас. А как точно се завиват розичките с плънката, можете да видите от Лора Найденова. След това се фиксират с шишове и се пекат за 20-30 минути на 180 градуса. След изваждане се покапват с мед и се декорират с украса по избор. Страхотни хрупкави зимни сладкиши. 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта