Темпура удон със скариди
Тайландско ястие с морски дарове.
Необходими продукти:
- 2 порции спагети удон
- 400 мл вода
- 1 ч.л. даши (не се стряскайте от името, намеира се лесно в магазини за източни храни и подправки)
- 3 с.л. соев сос
- 1 с.л. мирин
- 2 сл. захар
- 2 ч.л сол
- 100 г обикновено брашно
- 150 мл студена вода
- 6 кралски скариди
- 1 зелена чушка
- 1 сладък картоф
Начин на приготвяне:
На темпурата:
1. Смесете обикновеното брашно с водата в купа.
2. Почистете кралските скариди от черупките. След това направете разрез откъм гърба, за да извадите тънката черна вена. Ако желаете, можете да оставите опашката за украса.
3. Отвътре направете три хоризонтални разреза, за да удължите повече скаридите.
4. Нарежете сладкия картоф и зелената чушка на парчета с големина по избор.
5. Загрейте олиото, в което ще изпържите темпурата на 160 - 180°С. Сложете продуктите в темпурата и разбъркайте и изпържете в сгорещеното олио. Гответе 3 - 5 мин.
На удона:
1. Сварете удона за 5-10 мин.
2. Извадете и отцедете от водата. Охладете със студена вода и заделете.
3. За студения бульон за ястието, кипнете 400 мл вода в малка тенджерка, свалете от огъня и прибавете даши бульона, соевия сос, мирина и захарта и разбъркайте хубаво. Оставете да се охлади.
4. Сложете удона в купа и покрийте с темпурата. Накрая прибавете бульона и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ